6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Un sektöründe yeni model

Türkiye'de dışardan alınıp işlenen un ile 1 milyon 250 bin ton ihracat gerçekleştirilip, ülke ekonomisine 600 milyon dolar girdi sağlanması hedefleniyor.


Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı Karadeniz Hububat-Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçılar Birliği Başkanı Fahrettin Ulusoy, Türkiye'de bu yıl tarım ürünlerinin ihracatının 10 milyar dolar civarında gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini, ihracat ürünlerini ise geleneksel ürünlerden 1.6 milyar dolarla önde fındık, ardından kuru üzüm, kesme çiçek gibi yüzlerce ürünün takip ettiğini söyledi.


Türkiye'nin yıllık un tüketiminin 12 milyon ton olduğunu hatırlatan Ulusoy, dünyanın en büyük un ihracatçısı ülkelerinin Avrupa Birliği ülkeleri olduğunu, geçmişte Türkiye'nin ikinci sırada yer aldığını, şuan ise Kazakistan gibi buğday üreticilerinin sıralamalara girmesiyle geri plana düşüldüğünü belirtti.


2008 yılında 1 milyon 250 ton un ihraç ederek ülke ekonomisine 600 milyon dolar döviz girdisi sağlamayı hedeflendiğini ifade eden Ulusoy, "Maalesef bunu dışardan alıp ithal edip Türkiye'de işleyerek yapıyoruz. Türk üreticilerinin buğdayının tonu yaklaşık 400 dolar. Biz bunu dışardan 300 dolara alıyoruz. Türkiye işleyip ekonomiye istihdama katkı sağlayıp sonra ihraç ediyoruz. Cari açık nasıl oluşuyor, işte örneklerinden bir tanesi" dedi.


Ulusoy, dünyada yaşanan ekonomik krizin sektörlerini fazla olumsuz etkilemeyeceğine inandıklarını, Türkiye'nin krizlere alışkın bir ülke olduğunu kaydetti.

İha
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2008 Pazartesi 11:21:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?