6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Üniversitede istihdam toplantısı

'Samsun İl İstihdam Kurulu Toplantısı' ilk kez Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde(OMÜ) yapılarak, şehir-üniversite kaynaşması noktasında önemli bir adım atıldı.


Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu'nun başkanlık ettiği toplantı, OMÜ Senato Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi. Toplantının başında açıklamalarda bulunan Vali Hasan Basri Güzeloğlu, üniversitenin mesleki eğitim politikalarının değerlendirilmesi, il düzeyinde istihdam ve istihdama dönük süreçlerde yapacağı katkılarının ve işbirliklerinin açıklanması, ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla ortak bir istihdam ve istihdamın geliştirilmesine dönük çalışma planı hazırlanması amaçlı yoğun sürecin içinde olduklarını söyledi.

Özellikle Samsun'da istihdamın geliştirilmesi, işsizliğin giderilmesi ve mesleki eğitimin yaygınlaştırması amaçlı başlatılan önemli çalışmalarının olduğuna değinen Vali Güzeloğlu, "Öncelikle ortaöğretimde mesleki eğitimin yaygınlaştırılması ve gençlerimizin bu noktada mesleki eğitim ve sonrasında uzman iş gücü gerektiren alanlarda yoğunlaştırılmasına dönük Samsun'da son 3 yılda mesleki eğitim oranını orta öğretimde yüzde 45'lere taşımış bulunuyoruz. Türkiye ortalaması açısından baktığımızda yüzde 35 olan oran ilimizde aşılmış ve oldukça iyi bir noktaya taşınmıştır. Ama bu oranı şüphesiz yeterli görmüyor, daha ileri ve daha yaygın bir boyuta taşınmasını istiyoruz.

Özellikle ortaöğretimde, mesleki eğitimde doğrudan istihdama dönük ve yönelik meslek liselerinin Sağlık Meslek Lisesi ve Bilişim Lisesi gibi gençlerimizin mezuniyeti müteakip hemen istihdam piyasasına girebilmeleri, iş bulabilmeleri ve benzeri alanlarda bu noktada yoğunlaşabilmeleri amaçlı ciddi bir eylem ve çalışma planımız var. Tüm bunların şüphesiz bir bütün içerisinde ve üniversite ölçeğinde buluşturulması da önceliğimiz ve temel hedefimiz" dedi.


"OMÜ'nün eğitim politikası, eğitim planlaması ve istihdam ilişkisi" konularında sunum yapan Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan, üniversitenin öncelikli amacının istihdam edilebilir mezunlar yetiştirmek olduğunu ve bu nedenle üniversiteye önemli görevler düştüğünü vurguladı. Rektör Akan, "Yasaların izin verdiği ölçüde eğitimin biçimlendirilmesi ve istihdama yönelik şu anda özellikle Samsun için mezun olur olmaz istihdam edilebilir programlara ağırlık verilmesi ve yine gerek sürekli eğitim merkezimizin şehirdeki İŞKUR, İl Tarım Müdürlüğü gibi müdürlüklerimizle iş birliği içerisinde sertifikaya dayalı kurslar düzenlenmesi, bunun yanında gelecek sene için uzaktan eğitim modelinin uygulamaya geçilmesi gibi bu çalışmalar istihdama yönelik eğitim çalışmalarıdır. Üniversitemiz merkezden uzak olması nedeniyle hayattan soyutlanmış olarak değerlendirilebilir ama biz en azından hayatın içinde olan 'iş adamları sanayicilerimiz, il müdürlüklerimizle Samsun istihdamına ne katabiliriz' düşüncesindeyiz" diye konuştu.


Samsun'da 3 temel iş alanının olduğuna değinen Akan, "Bunlardan birincisi gıda, ikincisi tıbbi alet üretimi, üçüncüsü de tersanecilik. Programların bu doğrultuda hazırlanması gerektiğini ve bu hazırlanan programların bir iş birliği oluşturarak internet ortamında 'İl İş Birliği' adı altında toplanması gerektiğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.


Çok sayıda daire müdürü, öğretim üyesi ve meslek odası temsilcilerinin hazır bulunduğu toplantı daha sonra basına kapalı devam etti.

İha
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2008 Salı 14:26:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?