4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Üniversiteli gençler ilgisiz

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi öğrencilerine yönelik 9 aylık bir program olan "Genç Girişimci Geliştirme Programı"na üniversiteli gençler ilgi göstermedi.

Programın yürütülebilmesi için en az 50 kişilik bir katılımın olması gerektiği öğrenilirken Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nin konferans salonuna ancak 8 öğrenci geldi.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından yürütülen ve finanse edilen, üniversitelerde uygulanan ve profesyonel iş kurma danışmanlığı yapan firmaların verdiği eğitim ve danışmanlık hizmetlerini kapsayan bir girişimcilik programı olan "Genç Girişimci Geliştirme Programı"na katılımın 8 öğrenciyle sınırlı olduğunu gören uzman şaşırdı. Programı anlatmak için Ankara’dan Girişim Eğitim ve Danışmanlık Merkezi Limited Şirketi’nden gelen Girişimcilik Projeleri Koordinatörü Emre Kaya, bu programın ilkinin Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde 26 Kasım’da yapıldığını, o zaman 26 üniversitelinin katıldığını hatırlattı. Emre Kaya, geçen programla bu programa gelen öğrenci sayısının bir olduğunu, her iki programa sadece bir öğrencinin geldiğini öğrenince, "26 Kasım’daki programa 26 öğrenci katılmıştı. Şimdi 8 öğrenci var. 7 öğrenci yeni. Dolayısıyla yeni katılım noktasında yüzde 87.5’luk bir başarıdan söz edebiliriz" diye espri yaptıktan sonra, programın Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde sürdürülemeyeceğini ifade etti.

Programın sürdürülebilmesi için en az 50 katılımcı olması ve programa 9 ay boyunca devam etmesi gerektiğini dile getiren Emre Kaya, 8 öğrenciye programın amacı hakkında kısaca bilgi verdi.

Türkiye’de, DİE’nin Hanehalkı İşgücü Anketi’ne göre; 15-24 yaş arası kurumsal olmayan çalışma çağındaki nüfusun 12 milyon 365 bin olduğu ve bu nüfusun toplam nüfusun yüzde 25.2’sini oluşturduğu ve işsizlerin 1 milyon 6 binini 15-24 yaş arası gençlerin oluşturduğu düşünüldüğünde, üniversitelilerin uygulanan programa katılmaması ilginç bulundu.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, genç nüfusun işsizliğinin çözüm bekleyen ciddi bir sorun olduğunu ve gençlerin girişimciliğe yönlendirilmesinin önemine dikkat çekiyor. Bu arada, konuyla ilgili www.girisimciliknetwork.gen.tr internet adresinden detaylı bilgi alınabilir.

samsun
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2004 Salı 15:35:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?