6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Üretici sıkıntılı

Samsun’un Vezirköprü Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Alper, çiftçiler bir yandan yanlış tarım politikalarına karşı, diğer yandan da tabiat şartlarına karşı mücadele verdiğini söyledi.


Hüseyin Alper, 2008 yılında Vezirköprü’de elde edilen ortalama 15 bin ton ay çiçeği, 120 bin ton buğday, 3 ton arpa ve 8 ton fiğ olduğunu açıkladı. Tarım camiasının son zamanlarda çok sıkıntılı günler geçirdiğini belirten Alper, “Çiftçiler bir yandan yanlış tarım politikalarına karşı, diğer yandan da tabiat şartlarına karşı mücadele veriyor. Böyle giderse çiftçi yaptığı masrafı karşılayamayacak. Fiyatlar maliyetin altında. Böyle zarar eden sektörde nereye kadar dayanırsın” dedi.
Sadece hububat çiftçisinin değil, tarımla uğraşan tüm kesimlerin zor durumda olduğunu savunan Alper, şöyle devam etti: “2 ton ayçiçeği fiyatına 1 ton gübre alacaksın. 2 bin 800 kilogram buğday satacaksın, 1 ton gübre alacaksın. Kısacası çiftçinin alım gücü zayıfladı. Her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Tarım eskiden geçim kaynağıydı, şimdi ek iş olarak görülüyor. Maalesef Avrupa Birliği uyum yasaları deniliyor ama tarım bu yasaların neresinde acaba. Biz bunu çok merak ediyoruz” diye konuştu.


Hüseyin Alper, Vezirköprü’de 2008 yılında 12 bin dekar arazide dolu zararı olduğunu, sülük ve kuraklık zararının ise Türkmen, Oymaağaç, İnkaya ve Akören köylerinde yüzde 25 ila yüzde 30 arasında meydana geldiğini sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 19 Eylül 2008 Cuma 20:46:36
Güncelleme :19 Eylül 2008 Cuma 20:49:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?