5
Mayıs
2024
Pazar
SAMSUN

Üreticilere aylık faaliyet uyarısı

Samsun Tarım Müdürü Sadullah Kirenci, çiftçilerin Eylül ayındaki tarım faaliyetleri hakkında uyarılarda bulundu. 

Kış mevsiminin yaklaşması nedeniyle üreticilerin yapması gereken tarım uygulamaları olduğunu ve her ay ayrı bir işlem yapılması gerektiğini belirten Sadullah Kirenci, önceden sürülmüş tarlalarda bu ay ikileme yapılması gerektiği, çeltik ve mısır hasadına başlanması, kışlık ekim için toprak hazırlığı, kışlık ekim yapılan yerlerde sürme hastalığına karşı tohumlukların ilaçlanması, tütünde kırma, dizme ve kurutma işlerine devam edilmesi gerektiğini söyledi. 

Mutlaka kuruyan tütünlerin hevenklere alınması, patates, ayçiçeği ve şeker pancarının hasadının yapılması gerektiğini vurgulayan Kirenci, "Fındık bahçelerinde dal ve dip sürgünü budamasına bu aylarda yapılıyor. Fındıkta dal kıranla mekaniksel mücadele için ocaklarda hasattan itibaren galerili zayıf ve kuru dalların toprak yüzeyinden budanarak bahçeden uzaklaştırılması şart. Yeni meyve bahçesi tesis edilecek yerlerde fidan çukurlarının açılması, yazlık sebzelerin hasadının tamamlanması, plastik seralarda kış yetiştiriciliği için tohum ekiminin tamamlanması, fideliklerin bakımının yapılması, kışlık sebzelerde bakım işlerine devam edilmesi ve bazı sebzelerde hasada başlanması gerekiyor" dedi. 

Zamanında yapılan uygulamaların üretimi olumlu etkilediğini dile getiren Kirenci, üreticilerin tarım faaliyetlerini zamanında ve programlı bir şekilde yapması gerektiğini kaydetti.
İHA
Yayın Tarihi : 5 Eylül 2006 Salı 14:10:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?