6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Uygulamalı araştırmalar öncelikli

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Prof. Dr. Hüseyin Akan, "Artık temel ve bireysel araştırmaların yerini uygulamalı araştırmalar almalıdır" dedi.


Üniversitelerin ikinci işlevi olan bilimsel araştırmaların daha çok tez amaçlı olduğunu belirten Hüseyin Akan, 1981-2006 yılları arasında yayın sayısında 19. sıradayken, yayın başına atıf sayısında daha gerilerde kalındığını kaydetti. Teknoloji geliştirme, ürüne yönelik araştırmalar, Ar-Ge için değerli ölçüt olan patent sayısını da artıracağını ifade eden Akan, "Bireysel ve mevzi laboratuarlar yerine, Ar-Ge'ye yönelik merkezi ihtisas laboratuarları oluşturmalıyız. Bu yapılanma üniversite-sanayi işbirliğini de kolaylaştıracak ve zenginleştirecektir. Uygulamaya konulan Proje Yönetim Ofisi, proje geliştirilmesi, yazılması, yürütülmesi, değerlendirilmesi ve desteklenmesi yönünde yeni açılımlar gelmiştir" dedi.


"Artık temel ve bireysel araştırmaların yerini uygulamalı araştırmalar almalıdır" diyen Akan, "Yayın ve atıf teşvikleri ile yurt dışı eğitim olacaklarını uygulamaya koyduk. Üniversite-sanayi işbirliğine daha bir önem veriyoruz. Sanayicilerle ortak akıl toplantıları düzenleyerek sürekli bir araya geliyoruz. Teknopark kuruluşunu da en kısa zamanda gerçekleştireceğiz. Teknoloji Araştırma ve Geliştirme Merkezi'ni daha kullanılabilir hale getirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.


Akan, daha çok harcama yapılması gereken alanlardan birinin kamu hizmetlerinin olduğunun da tespitini yaptıklarını sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2008 Perşembe 11:36:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?