5
Mayıs
2024
Pazar
SAMSUN

'Uygun konutu kaçırmayın' uyarısı

Samsun Emlakçılar Odası Başkanı Hasan Arslan, vatandaşların kredi faizlerinin düşme beklentisi olduğunu belirterek, " 'Kredi düşecek' diye beklemek yerine, cazip nitelikli daire bulundu mu, hemen satın alınmalıdır" dedi. 

Konut satışları hakkında bilgi veren Hasan Arslan, şuan faiz oranlarının konut kredisinde ortalama tutarlarının 50 bin YTL üzerinde yüzde 1.73, normal kredinin 1.85 olduğunu, 1.79'dan başlayan 10 yıllık kredilerde 1.09 kadar yıllık düşüş sağlandığını, 5 yıllık ödemelerde 0.5 puan, 5 yıl üzerinde 1 puan düşüş olduğunu söyledi. 

Vatandaşların kredi faizlerinin düşmesi yönünde bir beklentilerinin olmaması gerektiğini dile getiren Arslan, "Cazip nitelikli daire bulundu mu, hemen satın alınmalıdır. İhtiyaca talep verecek konutlar kaçırılmamalıdır. Kredi faizlerinin düşmesi konut fiyatlarını artırır. Bunun için orta uygun zamanlar tercih edilmelidir. Geçen dönem patlayan konut satışları fiyatları afaki rakamlara ulaştırdı. Bunun için en makul anlayışıyla hareket etmemiz gerekmektedir. 2007 yılında da satışların normal düzeylerde gideceğine inanıyoruz" diye konuştu. 

2007 yılında da ciddi bir şekilde nitelikli konut sıkıntısının yaşanacağına dikkat çeken Arslan, "Ülke genelinde nitelikli konut sıkıntısı vardır. Yapılaşmalar hep üst tabakalardaki vatandaşlar için gerçekleşiyor. Konut yapımı tabana mutlaka yayılmalıdır. Lüks konut ihtiyacı karşılanmak yerine taban konutlarına yönelmelidir. Bu durum konut satışlarının düşmesine de neden olmaktadır. Halkı bir çoğu kendine uygun konut aramamaktadır ama hep lüks daireler yapılıyor. Bu da bütçeleri zorluyor" şeklinde konuştu. 

Bankalardan kredi alınırken çok dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Arslan, bir çok bankanın düşük kredi faizi gösterdiğini ama alt ödemelerle fiyatın yükseldiğini, vatandaşların kredi alırken bir çok bankandan rakam değerlendirmesi alması gerektiğini kaydetti.
iha
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2006 Pazartesi 16:38:58
Güncelleme :11 Aralık 2006 Pazartesi 16:41:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?