6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Uzmanlar uyardı

Yazın fazla kilolarından kurtulmak isteyenlerin düşük ve çok düşük kalorilerle beslendiğini belirten uzmanlar, bu tip diyetlerin vücudun ihtiyaçlarını karşılayamaması nedeniyle ani ölümlere neden olabileceği uyarısında bulundu.
'Mucize' diye adlandırılan bazı diyetlerin kişilerin düşük ve çok düşük kalorili beslenmelerine neden olduğunu vurgulayan Diyetisyen Meltem Üney, vücudun ihtiyaçlarının karşılanmaması ve bu sürenin 1 ile 2 ay kadar sürmesinin birçok hastalığı beraberinde getirdiğini belirterek, "Merkezi sinir sisteminde baş ağrısı, konsantrasyon düşüklüğü, kardiovasküler sisteminde tansiyon düşüklüğü, ritim bozukluğu, gasrointestinal sisteminde bulantı, kusma, kabızlık, karın ağrısı, safra kekesi taşları, mineral ve elektrolitlerde bozukluklar, halsizlik, kuvvet kaybı, deride kuruluk ve nedeni belli olmayan ani ölümler oluşturmaktadır" dedi.


Çok düşük kalorili diyetlerin kalp ve böbrek yetmezliğine de neden olduğuna dikkat çeken Üney, "Bu nedenle diyet sadece zayıflamak değil, vücut ağırlığını kişi zarar görmeden istenilen düzeye getirmektir. Yapılan kısa süreli düşük kalorili diyetler metabolizma hızını düşürdüğü için vücut az enerji kullanmayı öğrenir ve zayıflama gerçekleşmez. Az enerjiye alışan vücuda sahip biriye, alması gereken kaloriyi verseniz bile kilo aldırır" diye konuştu.


Kişilerin mutlaka bir beslenme danışmanı olması gerektiğini ifade eden Diyetisyen Meltem Üney, beslenme programların kişilere özel olduğunu, bir başkasının ilacı kullanmak nasıl büyük hataysa diyetini de uygulamanın hatalı olduğunu sözlerine ekledi.

.
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2008 Pazartesi 16:06:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?