2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Vakıflar haftası kutlanıyor

"Vakıf Medeniyeti ve Sağlık Yılı" temalı Vakıflar Haftası kutlamaları Samsun'da başladı. Samsun Vakıflar Bölge Müdürü Muhsin Öztürk, "Koruma Kurulu izin verirse Samsun Süleyman Paşa Medresesi'ni müze yapacağız" dedi.


4-10 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Vakıflar Haftası Samsun'da kutlanmaya başladı. Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başlayan program kapsamında Samsun Müftülüğü Konferans Salonu'nda kutlama programı gerçekleştirildi. Toplantının açılışında konuşan Samsun Vali Yardımcısı Ramazan Aksoy, vakıflarda mal, sosyal yardımlaşmanın ve dayanışmanın, birlik-beraberliğin en üst seviyeye ulaştığını söyledi. Vakıflara ataların büyük hizmetler verdiğini ifade eden Aksoy, vakıf kültürünün gelecek nesillere taşınması gerektiğini kaydetti. Aksoy, Valilik Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı olarak vakıf faaliyetleri kapsamında 1.5 milyon TL çalışma yapıldığı bilgisini verdi.
Vakıf çalışmalarına değinen Samsun Vakıflar Bölge Müdürü Muhsin Öztürk, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün görevlerinin; vakıfları yönetmek, denetlemenin yanında, vakıf kültürünün yerleşmesini sağlamak, varlıkları koruma, kollama ve gerektiğinde onarma, ekonomik bir şekilde işletme vesosyal yardım şartlarını yerine getirme gibi görevlerinin olduğunu vurguladı.


"Vakıf denilince atalarımız aklımıza gelir" diyen Muhsin Öztürk, "Vakıf; okul, hastane, yurt yuvadır. Bu sene 'Vakıf Medeniyeti, Sağlık Yılı' ilan edildi. Sağlık her alanda önemli. Düşünmede, karar vermede, hayatta sağlığın önemi çok büyüktü. Vakıflar yönetim biçimlerine göre 4 çeşittir. Mazbut, kimsesiz, sahipsiz kalmış olarak değerlendirilir. Türkiye'de 47 bin 500, Sinop, Ordu, Samsun'da 129 mazbut eser vardır. Mülhak vakıf olarak Osmanlı döneminde günümüze kadar gelen eserlerdir. Türkiye'de 288, Samsun'da 5'tir. Yeni vakıflar ise Türk Medeni Kanunu'na göre cumhuriyetten sonra kurulanlardır. Günümüzde 4 bin 518, Samsun'da 87 vakıf vardır. Cemaat vakfı, gayrimüslimlerin kurduğu vakıflardır. Mazbut vakıflar alanımıza girmektedir" diye konuştu.
Vakıf eserlerinin durumu hakkında bilgi veren Öztürk, "Türkiye'de 1998-2003 tarihleri arasında vakıf kültür varlıkları eserlerinden 46 eser onarılmıştır. 2003 tarihinden sonra Türkiye genelinde 3 bin 863 vakıf eski eser onarıldı. Kuru gıda yardımı 5-10 binlerden, 70-80 binlere ulaştı. Yaklaşık 10 bin şehit çocuğuna 50 TL eğitim yardımı verilmeye başlandı. Sıcak yemek dağıtımları yapılmaya devam ediliyor. 5 bin aileye yardım eli uzatılıyor" şeklinde konuştu.
Samsun ve bölgede yürütülen Vakıf faaliyetleri hakkında bilgi veren Öztürk, konuşmasını şöyle sürdürdü:


"Samsun, Ordu, Sinop'ta 75 eski esere mevcuttu. Bunlardan 52'si onarıldı, 23 eser onarım programına alındı. Büyük Cami'nin çevre düzenlemesi bitmek üzere. Önümüzdeki hafta içerisinde hizmete açmayı planlıyoruz. Taşhan onarımında proje sonlandırdı. Ödenek ölçüsünde onarımı yapılarak kullanılmaya devam edilecek. Engellilere 283 TL yardım yapılıyor. 300 öğrenciye 50 TL eğitim yardımı ise sürüyor. 2 bin 525 aileye kuru gıda yardım ulaştırılıyor. Yeni bir projemiz de kültür varlıklarının korunması. Türkiye'nin çeşitli noktalarında müzeler açıldı. Samsun'da da Samsun Süleyman Paşa Medresesi'ni müze olarak kullanmak istiyoruz. Koruma Kurulu'ndan onay geldiği takdirde müze olarak kullanılacak. Projesi hazır, sadece onay bekleniyor."


Daha sonra, slayt gösterimi ile Vakıflar Genel Müdürlüğü faaliyetleri anlatıldı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şaban Esen, 'vakıf ve sağlık' konulu konferans verdi. Kutlama programına İlkadım İlçe Kaymakamı Zafer Orhan, Sahra Sıhhiye Okul Komutanı Piyade Albay Özer Aydın, Samsun Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Cemile Aygün de katıldı.

iha
Yayın Tarihi : 4 Mayıs 2009 Pazartesi 14:10:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?