2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Vali Güzeloğlu Vezirköprü'de

Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğul, Vezirköprü'nün kültürel ve doğal turizm değerlerini ülke turizmi boyutuna taşımayı amaçladıklarını söyledi.


Vali Güzeloğlu, bir dizi incelemelerde ve ziyaretlerde bulunmak üzere Vezirköprü ilçesini ziyaret etti. İlçeye gelişinde Kaymakam Erol Karaömeroğlu, Garnizon Komutanı Yunus Nadi Erkut, Belediye Başkanı İ.Sadık Edis, İl Encümen Üyeleri, sivil toplum kuruluşları, daire amirleri ve muhtarlar tarafından Kaymakamlık önünde karşılanan Güveloğlu, daha sonra Kaymakamlığı ziyaret etti. Kaymakamlık toplantı salonunda yapılan toplantıda ilçe hakkında bilgi aktaran Kaymakamı Erol Karaömeroğlu, "İlçe halkı olarak hep birlikte yüreklerimizi ortaya koyarak adımız hizmet, soyadımız Vezirköprü düsturuyla 21. yüzyılda gelişen ve kalkınan lider bir ilçe Vezirköprü oluşturmak için bıkmadan, usanmadan, yorulmadan yolumuza devam ediyoruz" dedi.


Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ise yaptığı konuşmada, "Vezirköprü önem verdiğim bir ilçemiz. Daha iyisini hak eden ilçemiz. Amacımız ilçemizi sizlerle birlikte daha güzel bir geleceğe taşımaktır. KÖYDES projesi ile Vezirköprü'de yol ve su başta olmak üzere çok büyük hizmetler gerçekleştirildi. İlçenin gelişme ve kalkınmasında bizi sevindiren gelişmeler var. Bugünkü incelemelerimizin özel bir başlığı var. Vezirköprü'nün kültürel ve turizm değerlerini artık gün yüzüne ve daha öte noktada ülke ve turizm boyutunda çok daha öteye taşınmasını amaçlıyoruz" dedi.


İlçenin turizm potansiyelini ve bu derinliği hem yatırım anlamında hem de geleceğe taşınacak çalışmalar anlamında desteklemek noktasında önemli bir başlangıç yapıldığını belirten Vali Güzeloğlu, "İlçe merkezinde restore edilmiş eserlerin yanı sıra bir dizi yapılacak başka çalışma ile tarih ve kültür turizmine ve yarınlara taşıma noktasında kazandırılacak kültür varlıklarımız var. Vezirköprü bu meseleyi sahiplenmiştir. Sokak İyileştirilmesi ve Kültürel Varlıkların Kazandırılması Projesi'ni sahiplenmişlerdir. Proje tamamlandığı takdirde biz maddi kaynağı sağlayacağız.

Yine özel bir coğrafya olan, az bilinen, üzerinde durulması gereken baraj gölünün sunduğu güzelliklerin doğa turizmine kazandırılmasına dönük yerler var. Buraların turizm merkezi ilan edilmesi söz konusu. Kunduz Ormanları bizim için değerli, buranın da turizm merkezi ilanı ve turizm yatırımları ile buluşmasının üzerinde duracağız. Bu projeler hayata geçirilerek Vezirköprü, Samsun ve ülke adına önemli kazançlar sağlanacaktır. Bu arada, Vezirköprü-Havza arasında şehir geçişlerinde bölünmüş yol çalışmaları devam ediyor" diye konuştu.


Vali Hasan Basri Güzeloğlu daha sonra İlçe Belediye Başkanı İbrahim Sadık Edis'e 'hayırlı olsun' ziyaretinde bulundu. Burada Belediye Başkanı tarafından Vali Güzeloğlu'a kısa bir brifing sunuldu.
Ziyaretlerinin ardından Ekolojik Vezirköprü Sadrazam Evleri ve Sokak Sağlıklaştırması Projesi'nin uygulanacağı alanlarda incelemelerde bulunan Vali, proje hakkında yetkililerden bilgi aldı.


Oymaağaç Höyüğü'ndeki kazı çalışmalarını yerinde görerek ilgililerden kazı çalışmaları hakkında bilgi alan Güzeloğlu'na, Berlin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rainer Czichon tarafından kazı çalışmalarıyla ilgili bir sunum yapıldı. Burada açıklama yapan Vali Güzeloğlu, "Hem arkeoloji bilimine hem tüm insanlara bu çalışmaları sunması çok önemli. Hükümet, bakanlık ve valilik olarak bu çalışmayı destekliyoruz. Buranın Nerik olması yolunda çok güçlü bulgular var.

Ama bilimsel anlamda Nerik demek içinde biraz daha araştırma gereği var. Gerek Hititlerin gerekse Hattuşaş'a yakınlığı noktasında bunun ortaya çıkması halinde Vezirköprü ve Oymaağaç adına çok önemli bir kazının kültür zenginliğinin buna bağlı genişlemesi de yaşanacağı açık" dedi.
Kazı Başkanı Doç. Dr. Rainer Czichon, kazıda bulunan önemli bulgulardan Hitit yazılı tableti ve kazıda çıkan bulguları Vali Güzeloğlu'na gösterdikten sonra hatıra olarak Oymaağaç köyü kazı alanının resmini Vali'ye hediye etti. Oymaağaç köyünde yaptığı incelemelerden sonra Çeltek köyüne geçen Vali Güzeloğlu, buradan da tekneyle Altınkaya Baraj Gölü'ndeki Şahinkaya Kanyonu'nda giderek incelemelerde bulundu.

İha
Yayın Tarihi : 27 Ağustos 2009 Perşembe 08:47:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?