4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Validen mevsimlik işçilere destek

VALİ AKSOY'DAN MEVSİMLİK İŞÇİLERE DESTEK

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, “Mevsimlik tarım işçilerinin hayat koşullarının iyileştirilmesi için bir adım daha attık” dedi.

Samsun İl Özel İdaresi uzmanları tarafından hazırlanan 'Mevsimlik Tarım İşçilerinin Hayat Koşullarının İyileştirilmesi Projesi' Samsun Valisi Hüseyin Aksoy'un Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na yaptığı girişim ve gayretler sonucunda kabul edildi. Vali Aksoy, 2011 yılında uygulanmaya başlayacak olan 'Mevsimlik Tarım İşçilerinin Hayat Koşullarının İyileştirilmesi Projesi'nin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından değerlendirilerek kabul edildiğini duyurdu.

Projenin Samsun'a hasat zamanlarında çeşitli illerden gelen mevsimlik tarım işçilerinin; barınma, eğitim, sağlık gibi sorunlarının çözümü ve daha insanca şartlarda çalışmalarının sağlanması amacıyla yazıldığını belirten Aksoy, “Bu proje için 735 bin 200 TL destek almaya hak kazandık” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 81 il valiliklerine gönderdiği yazıyla mevsimlik tarım işçileri ile ilgili rapor istediğini belirten Aksoy, “Bakanlık tarafından toplanan bu raporlarla bir eylem planı çıkarılmış. Bu eylem planı kapsamında mevsimlik tarım işçilerinin hayat koşullarının iyileştirilmesi için illerden proje hazırlanması istenmiş ve uygun bulunan projelerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından destekleneceği bildirilmiştir” diye konuştu.

“Samsun ilçelerinde güvenlik güçleriyle yapılan toplantılar neticesinde yıllık olarak yaklaşık dört bin civarı mevsimlik tarım işçisinin Samsun'a geldiği tespit edilmiştir” diyen Aksoy, “Yerleşim yerleri genellikle tarla başlarında dağınık şekildedir. Çarşamba ve Terme ilçe sınırları içinde çadırlarda konaklamaktadırlar. Bu yerleşim yerlerinde elektrik bulunmayıp, su da tankerlerle taşınarak sağlanmaktadır. Sağlık ocakları belirli periyotlarda sağlık taramaları yapmaktadır ancak dağınık yerleşim yerleri ve yer değiştirmelerin çokluğu ve kene olayları bu çabaları verimli kılmamaktadır. Yaşadıkları yerlerde tuvalet, banyo ve mutfak hizmetlerini sağlayacak durum söz konusu değildir. Pazar ve çarşı imkanlarının olmayışı farklı faaliyetlerin oluşmasına azda olsa sebep olmaktadır” şeklinde konuştu.

Mevsimlik Tarım İşçilerinin Hayat Koşullarının İyileştirilmesi Projesi'nden aldıkları destekle mevsimlik işçilerin bu sıkıntılarını en aza indirmenin gayreti içinde olacaklarını ifade eden Aksoy, proje kapsamında yapılacakları şöyle sıraladı: “Öncelikle yer tespitinde şahıslara ait araziler değil, hazine arazilerinin seçilmesine özen gösterilecektir. Birbirine yakın ve küçük olan köyler için ortak bir konaklama alanı belirlenebilecek ve dağınık yerleşimin asgari seviyeye indirilmesine gayret edilecektir. Toplulaştırılmış çadır yerleşim yerlerinde İl Özel İdarelerince seyyar kolaylık tesisleri kurulacak. Kolaylık tesislerinde tahmini işçi sayısının ihtiyacını karşılayacak ölçüde; tuvalet, banyo, çamaşır ve bulaşık yıkama yerleri ile ekmek pişirme imkanları, çocuk oyun alanları ve gerektiğinde derslik olarak kullanılabilecek sosyal tesis bulundurulacaktır. Banyo, tuvalet gibi yapıların seyyar tipi olmasına dikkat edilecektir. İşçilerin yoğun olarak çalıştığı yerlere en yakın mesafede alt yapısı ilçe özel idare müdürlüklerince hazırlanacak toplulaştırılmış uygun yerleşim yerleri oluşturulacak.”

İHA
Yayın Tarihi : 4 Kasım 2010 Perşembe 13:51:03
Güncelleme :4 Kasım 2010 Perşembe 13:52:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?