5
Mayıs
2024
Pazar
SAMSUN

Variller 18 yıl sonra gönderiliyor

İtalyan bandıralı bir geminin 18 yıl önce denize attığı, o gün bugündür Sinop ve Samsun kıyılarında duran 390 zehirli varilin yurtdışına gönderilmesine başlandı

Samsun ve Sinop'taki toplam 390 zehirli varil parçalanarak bertaraf edilmek üzere yurtdışına gönderiliyor. Helikopterle Samsun Alaçam'a bağlı Terskırık köyüne giden Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, "1988'de istenmeyen misafir olarak gelen ve yaklaşık 18 yıl burada kalan variller sonunda Türkiye'yi terk ediyor" dedi. Pepe varillerin hangi ülkeye gönderileceğini açıklamadı.

'Pılını pırtısını toplayıp gidiyor'
4 Ağustos 1988'de İtalyan bandıralı bir gemiden denize atılan zehirli varillerin bertaraf edilmesi için dün düzenlenen törende beyaz önlük ve başına taktığı kaskla deponun önünde açıklamalarda bulunan Pepe, "Variller yolculuk için eşyalarını topluyor, pılını pırtısını toplayıp Türkiye'yi terk ediyor" dedi.


'3 milyon YTL ceza verilecek'
Pepe sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu operasyonla yurtiçi ve yurtdışına bir mesaj verildi. Yanlış yapan, gücü, toplumdaki yeri ne olursa olsun, bizim için fark etmez. İtalyan Çevre Bakanı ile defalarca görüştüm. Ama karşı taraf gereken duyarlılığı göstermedi. Çevre değerlerinin korunması açısından en son yasal düzenleme çok yararlı. Böyle bir varili bırakan sanayiciye 3 milyon YTL'ye kadar ceza kesebileceğiz."

6 gün sürecek
İZAYDAŞ, bir depoda muhafaza edilen varillerin içindeki sıvıları özel mavi bidonlara boşaltıyor. Variller 4 parçaya ayrılıp yine bidonlara konulacak. 6 gün sürecek çalışmanın ardından Samsun'daki 250 varil İZAYDAŞ'a götürülecek. Aynı işlem, Sinop'taki 140 varile de yapılacak.
Milliyet
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2006 Pazar 10:40:17
Güncelleme :8 Ekim 2006 Pazar 10:44:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?