6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Varis neden olur?

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferşat Kolbakır, uzun süre ayakta kalarak ve sürekli oturarak çalışan kişilerde varisin sıklıkla görüldüğünü belirterek, her görülen damarın varis olmadığını söyledi.

OMÜ Şehir Polikliniği'nde hasta eğitimleri çerçevesinde düzenlenen 'Varis' konulu seminere konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Ferşat Kolbakır, varis hastalığı hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Doktor, polis, hemşire, öğretmen ve tezgahtar gibi uzun süre ayakta kalarak veya sekreter, bilgisayar programlayıcısı, memur gibi sürekli oturarak çalışılan meslek gruplarında varis oluşumunun çok daha sık gözlendiğini ifade eden Prof. Dr. Kolbakır, "Bacaklarda damarların gözle görülebilen bu kabarıklığı
dışında hastanın hekime gelmesini sağlayan neden, özellikle akşama doğru başlayan, sıklıkla istirahatla geçen bacak ağrısıdır.

Bu yakınmayı değerlendirmeye alan ilgili hekim, basit bir dopler incelemesi ile başlangıç halindeki veya gizli kalmış yüzeysel varisleri tespit edebilir. Bacak toplardamarlarına yönelik dopler ultrasonografi ile de varisin bir diğer kaynağı olan iç toplardamarlardaki kapak bozukluklarını tespit edebilir. Aşikar olan varislerde tanı koymak herkesin becerebileceği bir durumdur. Hekime ise oluş nedenleri, sınıflaması ve tedavisi düşer" dedi.

"Varis, toplardamarın görülür hale geldiğinde uzamış, genişlemiş ve kıvrımlı hale gelmiş durumudur" diyen Prof. Dr. Ferşat Kolbakır, "Her görülen damar tabii ki varis değildir. Özellikle cilt rengi açık olanlarda yüzeye çok yakın olan toplar damarlar mavimtırak görünür özelliktedir ve bunlar çoğu kez sağlıklı damarlardır" şeklinde konuştu

iha
Yayın Tarihi : 13 Şubat 2008 Çarşamba 19:01:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?