6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Vatandaşa kene uyarısı!

Samsun Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Erdinç Özoğlu, havaların ısınması ile kene vakalarının görülmeye başladığını belirterek, “Vatandaşlarımız kenelere karşı daha dikkatli olmalı ve gerekli önlemi almalı” dedi. x

Kene tutunması sonucu bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının yeniden ortaya çıkması üzerine vatandaşları uyaran Dr. Erdinç Özoğlu, kene vakalarının 2002-2003’te Tokat ve Çorum’da başladığını hatırlattı. Özoğlu, "KKKA hastalığı kenelerden insanlara geçiyor. Vatandaşlara senelerdin bunu anlatmaya çalışıyoruz. 'Bizim kenemizdir, bu bir şey yapmaz' diye düşünülmemelidir. Yıllardır duyurduğumuz gibi riskli olan bölgelerde vatandaşlarımıza birebir eğitim veriyoruz. Aile hekimleri, aile yanında çalışan arkadaşlar, toplum sağlığında çalışan arkadaşlar aracılığıyla. KKKA’dan nasıl korunabiliriz eğitimi veriyoruz. Hastalık oluştuktan sonra çok fazla yapacak bir şey kalmıyor. Kene ilk tutunduğunda uzun süre vücutta kalmazsa, problem olmadığını biliyoruz. Kene vatandaşın vücuduna tutunduktan sonra çok fazla vakit geçirmeden, patlatmadan, üzerine sigara ve alkol gibi bir şey basmadan usulüne uygun en kısa sürede vücuttan uzaklaştırılması gerekiyor. En yakında sağlık kuruluşu varsa hemen olara başvurulabilir. Eğer sağlık kuruluşlara gitmekten uzun dönem oluyorsa kendisi eldiven ile keneyi vücuttan koparabilir. Sıkmadan kopararak atmak şeklinde. Eğer sigara, kolonya ve alkol gibi maddeler kullanarak çıkarmaya kalktığımızda içindeki zehri püskürttüğü için tehlikeli" dedi.

Keneni dışarı çıkma sezonunun başladığını hatırlatan Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Erdinç Özoğlu, "Çünkü havalar ısınmaya başladığı dönemlerde keneler ortaya çıkıyor ve artık insanlarla daha çok muhatap oluyor. Yine Sağlık Bakanlığı tarafından alınmış ilaçlar var. Özellikle ahırlardaki inekler gibi evcil hayvanların ilaçlanması gerekiyor. Biz bu ilaçları Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne teslim ettik. Hasta olduktan sonra sağlık kuruluşlarında hastaları kabul ediyoruz ve sonunu kadar takiplerini yapıyoruz. Bundan bu zamana kadar hiçbir problem yok ve olmayacakta. Personel eğitimlerini, bütün sağlık çalışanların eğitimleri Halk Sağlığı Müdürlüğümüz tarafından yenileniyor. Vatandaşımızın biraz daha duyarlı olması gerekiyor. Özellikle bağ bahçede çalışırken veya pikniğe gittikten sonra evlerine dönünce, kene olup olmadığına dair vücutlarını rutin kontrol etsinler. Vücudunda bir kene görürlerse en kısa sürede bu kenenin vücuttan uzaklaştırılması gerekiyor. Eğer kene bu vücutta ne kadar çok kalırsa biliyoruz ki, insana daha çok virüs veriyor. İnsana ne kadar çok virüs verirse, öldürme oranı o kadar yüksek oluyor. Samsun'da geçen hafta takip ettiğimiz bir hastamızı KKKA hastalığından dolayı kaybettik. Vatandaşlarımız kenelere karşı daha dikkatli olsunlar" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2012 Çarşamba 16:43:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?