6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Veliler kusursuz çocuk istiyor

Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Genel Başkanı Doç. Dr. Tuncay Ergene, velilerin hatasız, her şeyi kusursuz yapan çocuk beklentisinin yanlış bir tutum olduğunu söyledi.

Özel bir kolej tarafından düzenlenen 'Veli ve Okul İletişimi' konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuncay Ergene, yeni müfredatta yapılan değişikliğin önemine değinerek, çocuklara öğretmeden çok öğrenmeyi teşvik eden bir sistem olduğunu kaydetti.

Velilerin geçmiş dönemdeki eğitim sistemine alışmasından kaynaklanan bazı sorunlar yaşadığını ifade eden Ergene, okula gelen bir velinin sıraları dağınık gördüğünü, verilen derslerin garibine gittiğini endişelere kapılıp koyunu okul yönetimine dahi taşıdığına dikkat çekti. Velilerin çocuklara kendi yönlendirmeleriyle bir şeyler öğretmeye çalıştığını ama çocukların zaten kendi öğrenme işlemlerini yerine getirdiğini dile getiren Ergene, günümüzde çocukların sünger gibi bilgileri emdiğini, yetişkin bir bireyden daha iyi bilgisayar kullandığını, bir çok yetişkin bireyin öğrenemediklerini öğrendiğini vurguladı.

Velilerin bazen gereksiz, çocukların moral ve motivasyonunu etkileyecek yaklaşımlara girdiğini dikkat çeken Ergene, "Hatasız çocuklar istiyoruz. Her şeyi kusursuz yapan hatasız test çözen bir çocuk. Böyle bir yaklaşım tarzı çocuk gelişimi açısından çok tehlikeli. Çocuk hatalarıyla desteklenmeli, verilecek destekle yanlışlarından zaten dönme eğilimine gidecektir" dedi.

Ergene, çocuklar en çok bilgiye akranlarından aldığını, çocuğu kez anne ve babadan gelecek bilgilerin geri plana düştüğünü dile getirdi. Yeni müfredatın uygulanmasında öğretmenlere büyük görevler düştüğünü, öğretmenlerin görevlerini yerine getirmesi için eğitim şartlarının önemli olduğunu kaydeden Ergene, okullarda artık çocukların rahatlıksa soru sorabildiğini, araştırma yaptığını belirtti.

iha
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2008 Cumartesi 23:11:33
Güncelleme :18 Ekim 2008 Cumartesi 23:20:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?