6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Velilere harçlık uyarısı

Çocuklarına cep harçlığı veren ailelerin dikkat etmesi gereken hususların olduğunu belirten uzmanlar, ailelerin bazı hedefler koyarak çocuğunun parayı ihtiyacı kadar harcayıp geri kalanını biriktirmesine ve bu amaçla da parayı daha etkin kullanabilme kabiliyetlerinin gelişmesine yardımcı olabileceklerine işaret etti.


Her anne ve baba çocuğunun ihtiyaçlarının en iyi ve güzel bir şekilde karşılamak istediğini belirten Samsun Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM) Müdürü Ali Cengiz Ciğerci, onların hayatları boyunca herhangi bir yoksunluk yaşamaması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Her çocuğun temel ihtiyaçlarının yanında anne ve babanın hoş görüp çocuklarına sundukları fırsatların olması normal olduğunu dile getiren Ciğerci, "Fakat bu imkan ve fırsatlarla erken ve abartılı bir şekilde tanışan çocuklarda, doyumsuzluk ve sorumsuzluk duygusu yanında bazı davranış bozuklukları da görülebilir. Anne-babalar çocuklarının rahat bir şekilde yaşamasını istediği için çocuklarına verilecek olan harçlık ve miktarı da bu noktada önem kazanır. Çocuklarına harçlık verip vermeyecekleri, vereceklerse ne zaman ve miktarın ne kadar olacağı konusunda kararsızlık yaşayabilirler. Ancak yanlış verilen cep harçlıkları çocuklar üzerinde olumsuz kişilik yapıları oluşumuna yol açabilmektedir" dedi.


Çocuklara verilecek harçlık ve verilecek harçlık miktarın çocuğun psikolojik ve sosyal gelişimine uygun olabilmesi için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunduğuna dikkat çeken Ali Cengiz Ciğerci, çocuklara verilecek cep harçlığındaki asıl amacın küçük yaştan itibaren parayı kullanabilme ve idare edebilme kabiliyetini geliştirmek olduğunu kaydetti.
Bu nedenle harçlık; ne zaman, ne kadar verilecek, nerede kullanılacak, ihtiyaç var mı gibi konuların netleştirilmesinin gereğine değinen Ciğerci, "Çocuklara verilecek cep harçlığı, onların arkadaşlarından farklı kalmayacağı yaşta başlanmalı. Genellikle bu dönem ilköğretim çağına başlama devresine denk gelmektedir. Harçlık, arkadaşlarınınkinden ne çok fazla ne de çok az şeklinde ayarlanmalıdır. Harçlığın fazla verilmesi çocuğun bunu arkadaşlarına karşı bir güç gösterisi olarak kullanmasına ve savurgan
olmasına yol açabilir. Harçlığın az verilmesinde ise çocuk arkadaşlarının yanında eziklik yaşayabilecek. Bu duyguyu ortadan kaldırmak için davranış bozukluklarından çalma vb. durumlara başvurabilecektir" diye konuştu.
İlköğretimin ilk aşamalarında harçlığın günlük, ilköğretimin ikinci aşamasına doğru ise haftalık harçlık verilmesini isteyen RAM Müdürü Ali Cengiz Ciğerci, harçlık miktarı, anne-baba ve çocuğun birlikte olduğu bir ortamda belirlenmesini, verilebilecek miktar ise çocuğa makul bir şekilde izah edilmesi gerektiğini açıkladı.
Ailelerin, çocuklarıyla harçlıklarıyla neler yapmak istedikleri ve ne gibi yerlerde kullanmak istedikleri konusunda konuşmasının da önemli olduğunu ifade eden Ciğerci, şunları söyledi:
"Talimatlar yerine öneriler sunmalıdır. Verilen cep harçlığı, okul başarısı ile bağdaştırılıp bir ceza aracı olarak kullanılmamalıdır. Harçlık verilirken kardeşler arasında denge sağlanmalı, farklı yaşlardaki kardeşlere aynı harçlık verilmemelidir. Cep harçlığı verilirken 'ben çektim, çocuğum çekmesin' anlayışı içinde davranılmamalıdır. Harçlık ne çok fazla ne de çok az verilmelidir. Anne ve baba, çocuğuna iyi bir rehberlik yapıp, bazı hedefler koyarak çocuğunun parayı ihtiyacı kadar harcayıp geri kalanını
biriktirmesine, sabır ve parayı daha etkin kullanabilme kabiliyetlerinin gelişmesine yardımcı olabilir. Sonuç olarak harçlık verilmesi konusundaki asıl amaç çocuğun küçük yaşlardan itibaren para idaresi konusunda sorumluluk almasıdır. Parayı nereye harcayacağı konusunda alternatifleri olan çocuk bu sayede seçimler yapmayı, cep harçlıklarıyla 'biriktirmeyi, tasarrufta bulunmayı ve sabrı' öğrenir. Harçlığı varken hemen harcamayıp planlama yapabilen bir çocuk hayata daha kolay hazırlanır."

iha
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2008 Cumartesi 17:29:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?