2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Verem hala büyük tehlike

Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, verem tedavisi görmeyen her bir hastanın yılda 10-15 kişiye hastalığı bulaştırdığına dikkat çekti.

“04-11 Ocak Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası" nedeniyle İl Sağlık Müdürlüğü'nde açıklamalarda bulunan Dr. Mustafa Kasapoğlu, verem (tüberküloz) hastalığının, 'mycobacterium tuberculosis' basili tarafından oluşturulan, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde sık görülen bir hastalık olduğunu belirtti.

Kasapoğlu, günümüzde dünya nüfusunun yaklaşık üçte birinin 2 milyar kişinin tüberküloz mikrobu ile enfekte olduğunu, bu insanların yüzde 10'unun yaşamlarının bir döneminde vereme yakalanmalarının yüksek olduğunu ifade etti.

Türkiye'de 2005 yılında 20 bin 535 vaka, 2006 yılında 20 bin 526 vaka, 2007 yılında 21 bin 663 vaka tespit edildiğini ifade eden Kasapoğlu, "Bu hastaların yüzde 65.1'i erkek, yüzde 34.9'u kadındır. Hastaların yüzde 73'ünde akciğer tüberkülozu varken, yüzde 27'sinde akciğer dışındaki lenf bezleri, plevra, kemik, böbrek, beyin gibi organlar tutulmuştur. Samsun ilinde 2008 yılında tespit edilen verem hastası sayısı ise 368'dir" dedi.

Verem mikrobu, hasta insanlardan hava yolu ile bulaştığını vurgulayan Kasapoğlu, "Tedavi olmayan her hasta yılda 10-15 kişiye hastalığı bulaştırmaktadır. Tedavi ile basil sayısı çok kısa sürede azalır. Basil kaynağı ile karşılaşma süresi, ortamın genişliği ve havalanması bulaşmada önemlidir. Verem basilinin vücuda girmesinden sonra 8-10 haftada tüberkülin cilt testi (TCD) pozitifleşir. Bu durum verem enfeksiyonu olarak adlandırılır. Bu bir hastalık durumu değildir. Vücutta verem basilinin sessiz durduğu, adeta hapsedildiği bir durumdur. Ancak, kötü beslenme, sağlıksız ortamda yaşama gibi sebeplerle kişinin vücut direnci düşerse basil çoğalarak hastalanmaya yol açabilir. Verem enfeksiyonu olan insanların yaklaşık yüzde 10'unda yaşamlarının bir döneminde verem hastalığı gelişir" diye konuştu.

Kasapoğlu, dünyada tek etkene bağlı ve tedavisi mümkün olan hastalıklar içinde en çok ölüme yol açan hastalığın verem olduğunu, bu nedenle toplumdaki tüm bireylerin bu konuda duyarlı olması gerektiğini hatırlattı.

iha
Yayın Tarihi : 5 Ocak 2009 Pazartesi 23:57:57
Güncelleme :6 Ocak 2009 Salı 00:20:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?