5
Mayıs
2024
Pazar
SAMSUN

Vergi Dairesi'nden kayıt dışı uyarısı

Samsun Vergi Dairesi Başkanı Şuayip Sevgi, Türkiye'de vergideki kayıt dışılık sona erse ülkenin ne içte devleti sıkıştırmak isteyen para sahiplerine ne de Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası (DB) ve Avrupa Birliği'ne (AB) ihtiyacı kalacağını söyledi. 

Samsun'da bugünlerde düğün salonları, akaryakıt istasyonları ve odun-kömür satıcılarında yoğunlaştıklarını belirten Şuayip Sevgi, büyük-küçük bütün işletmelerin vergisini ödemesi için gece-gündüz çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti. Düğün salonu sahiplerinin düğünleri polis merkezlerine bildirmek zorunda olduğunu ve polis kayıtlarına bakarak bir düğün salonunun yıl içinde ne kadar iş yaptığını bulabildiklerini kaydeden Sevgi, "Samsun'da vergiyle ilgili bütün gelişmelere ve yaşananlara vakıfız. Biz öyle günle, haftayla, ayla sınırlı çalışmıyoruz. Geçmiş 5 yıla dönük denetim yapıyoruz ve neyin ne olduğunu belgeliyoruz. İşletme sahiplerine devletimizin gülen yüzüyle uyarılarda bulunuyoruz. Bu uyarıları ilgililer dikkate alsın. Fiş, fatura kesilecek. Herkes vergisini ödeyecek. Ödemezse biz o vergiyi faiziyle cezasıyla söke söke alırız" dedi. 

Vatanını en çok seven kişinin vergisini en dürüst ödeyen kişi olduğunu, toplanan vergilerle milletin iç-dış güvenlik, adalet, eğitim, sağlık, alt ve üstyapı yatırımlarından yararlandırıldığını, insanlar her başı sıkıştığında, zorluk çektiğinde ve doğal afetle karşılaştığında "Nerede bu devlet?" diye sorduğunu dile getiren Sevgi, "Devletin 'Nerede bu devlet?' sesine kulak vermesi için kazandığımız paranın vergisini ödeyeceğiz. Eğer biz paramızı kazanıyorsak, bunun vergisini ödemiyorsak ve 'Vatanımızı seviyoruz' diyorsak bu sözde vatanseverliktir. Kimse kusura bakmasın, böyle vatanseverliğe kimsenin ihtiyacı yok. Devletin, hepimizin oluşturduğu bir kavram olduğunu unutmamalıyız" diye konuştu. 

Yapılan tespitlere göre Türkiye'de vergideki kayıt dışılığın yüzde 35'ler seviyesinde olduğunu vurgulayan Sevgi, bu rakamın yüzde 5'lere indirilmesi halinde ülkenin ne iç ne de dış borca ihtiyacı kalacağını hatırlattı. Sevgi, "Devlet bizim, millet bizim, vatan bizim. Bu vatanda bu devletle mutlu ve huzurlu şekilde yaşamak istiyorsak, kazandığımız paranın vergisini ödeyeceğiz. Devletimizin de ne içteki bir takım devleti sıkıştırmak isteyen para sahiplerine ne de dıştaki IMF, DB, AB fonlarına ihtiyacı kalmayacak. O zaman da 'Nerede bu devlet?' diye hesap sorma gücünü bulacağız. Maliye Bakanlığı olarak bunu temin etmek için çalışıyoruz" şeklinde konuştu. 

Bazı insanların, "Devlete vergi veriyorum ama aldığım hizmet ödediğim vergiyle orantılı değil" savunmasına geçtiğine dikkat çeken Sevgi, "Örneğin; işadamı zengin, çocuğu olmadığından eğitim hizmeti, sağlığı yerinde olduğundan sağlık hizmeti almıyordur. Sosyal ilişkileri de iyi kavga etmiyor güvenliğe ihtiyacı yok. Mahkemeye düşmüyor. Bu kişi, bu devlet olmasa fabrikasının yerinde olmayacağını, fabrikaya gidecek yolun yapılmayacağını aklına getirmiyor. Bireysel çıkarını toplumsal çıkarına tercih ediyor. Vergi kaçırmak eğilimi genelde bu noktada ortaya çıkıyor. Kazandığı 100 liranın değil 50 liranın vergisini ödeme yoluna sapıyor. Devletin vergi gelirinin azalmasına neden oluyor. Biz toplumsal çıkarlarımızı bireysel çıkarlarımızın önüne geçirdiğimiz gün dünyanın en gelişmiş ülkesi oluruz. Bu düşünceden kurtulacağız. Eğer kurtulmazsak, 'Vergi verilmez alınır' aşamasına geçeriz. Vergi sistemimiz son derece demokratik ve vatandaşımız vergisini rızasıyla vermeli. Vermezse 4-5 bin denetim elemanı geçmiş hesapları elden geçirir" uyarısında bulundu. 

16 Eylül 2005'te Vergi Dairesi Başkanlıkları'nın kurulmasından sonra vergi tahsilatlarının Mersin'de yüzde 70, İstanbul'da yüzde 42, Samsun'da yüzde 35, Türkiye geneli ortalamasında ise yüzde 40-45 oranında arttığına da işaret eden Sevgi, Samsun'da en son 3 gün içinde 179 akaryakıt istasyonunda fiş vermeyenlere ve almayanlara toplam 67 bin YTL ceza kestiklerini sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2006 Cumartesi 14:28:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?