6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Yağlı tohuma para akıtıyoruz

Karadeniz Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (KARADENİZBİRLİK) Genel Müdürü Ünal Eraslan, yıllık 1 milyon ton yağ ithali nedeniyle her yıl ortalama 1. 5 milyar doların Türk üreticisi yerine yabancı üreticilerin cebine girdiğini söyledi.

Türkiye'deki yağ durumu hakkında bilgi veren ve üretim azlığına dikkat çeken Genel Müdürü Ünal Eraslan, Türkiye'nin giderek artmakta olan toplam yağ ihtiyacının 1.5 milyon ton olduğunu, bunun 450 ila 500 bin tonluk bölümünün Türkiye'den karşılandığını kaydetti.


Ünal Eraslan, her yıl 1 milyon ton civarında yağın, ham yağ veya yağlı tohum olarak ithal edildiğini, Türkiye'nin toplam ihtiyacının üçte ikisinin karşılandığını, bu yolla ortalama 1.5 ila 1.7 milyar Doların Türk üreticilerin yerine başka ülkelerin üreticilerine ödendiğine dikkat çekti.


Dünyada biyoyakıt kullanımının artması, yaşanan ekonomik kriz, kuraklık ve artan girdi maliyetleriyle yağlı tohum piyasasında oluşan dar boğazın çözümü için yerli üretici ve üretim için acilen önlem alınması gerektiğini vurgulayan Erarslan, "Destekleme primleri arttırılmalı ve ödemeleri de hasat zamanından önceye alınmalıdır. Yağlı tohum ekilişlerini cazip hale getirecek şekilde devletçe her zaman yerli üretimin temsilcisi olmuş Tarım Satış Kooperatiflerinin finansal desteklenmesinin sağlanması şart.

Üretim maliyetlerinin artışından kaynaklanan üretici kaybının destekleme primlerindeki iyileştirmelerle telafi edilmesi önemli. Yüksek üretici maliyetlerini düşürmek için tohum, gübre gibi önemli girdilerin doğrudan sübvanse edilmesi veya KDV oranlarının düşürülmesi, prim ödemelerinin ürün ödemeleri ile eş zamanlı yapılması gibi öncelikli tedbirlerin alınması üretim artışını sağlayacaktır" dedi.
"Türkiye'de stratejik bir ürün olan yağlı tohum üretiminin arttırılmasının Türk tarım politikasının ana hedefi olmalı" diyen Erarslan, "Türkiye ekolojisine en uygun yağlı tohumlardan olan ayçiçeğini üretiminin mutlaka özendirilmeli" ifadesinin kullandı. Erarslan, KARADENİZBİRLİK olarak Her yıl yaklaşık 45-50 bin ton ayçiçeği, 3 bin ton civarında soya ürünü alımı gerçekleştirdikleri ve 30 bin ortaklarının bulunduğunu hatırlattı.

İha
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2008 Çarşamba 18:09:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?