6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Yahya Kemal Beyatlı anıldı

Türk edebiyatının önemli isimlerinden Yahya Kemal Beyatlı, ölümünün 50. yıldönümünde İlkadım Belediyesi tarafından Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansla anıldı.


Konferansa konuşmacı olarak katılan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Dursun Ali Tökel, vefatının 50. yıldönümündeTürk edebiyatının çınarlarından büyük şair Yahya Kemal Beyatlı'nın doğumunu, ölümünü, yaşadığı yeri, Türk edebiyatına kazandırdıklarını katılımcılarla paylaştı. Türk şiirini, kültür ve medeniyet mirasımızı milli ve Avrupai bir sanat anlayışıyla yoğurarak duygu ve bilgi atmosferi oluşturmuş olan şair ve fikir adamı Yahya Kemal Beyatlı'nın vefatının 50. yılında İlkadım Belediyesi olarak anmaya ve anlatmaya çalıştıklarını dile getiren İlkadım Belediyesi Kültür Müdürü Adnan İpekdal, "Kültürel değerlerinin yaşatılması ve geliştirilmesindeki sorumluluklarının bilinciyle, Yahya Kemal Beyatlı'yı çeşitli yönleriyle tanımak ve tanıtmak hepimizin görevidir. Biz de bu sorumluluk bilinciyle onu anlayarak geleceğe taşımak ve genç kuşaklara onu tanıtmak için çalışmalar yapıyoruz" diye konuştu.


Yahya Kemal'i geleceğe taşıyarak, genç kuşaklara Yahya Kemal'i anlatmanın en iyi yollarından birinin de doğum veya ölüm yıldönümleri olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Dursun Ali Tökel, onun şiirinin ve düşüncelerinin, bugünün insanında, yer bulması gerektiğini ifade etti. Beyatlı'yı anlamak ve geleceğe taşımak için onunla ile ilgili uluslararası sergi, sempozyumlar ve konferanslar düzenlenmesi gerektiğini belirten Tökel, "Yahya Kemal Beyatlı'nın doğu-batı sentezi üzerine Osmanlı'nın yıkılışı, Cumhuriyet'in kuruluşu dönemlerinde yazmış olduğu önemli yazıları var. Bunlar ışığında bilimsel tartışmaların yapılması gerekir. Her kurumun, kuruluşunun onu anlamaya ve anlatmaya çalışması gerekir" dedi.


Yahya Kemal'in kıyıda köşede kalmış bir şair olmadığına değinen Yrd. Doç. Dr. Tökel, "Beyatlı, her hali ile Türk olan milli şahsiyetlerimizden birisidir. Şiirlerinde zengin bir dünya ortaya koymuştur. Onun en belirgin yolu şiire ve kendi şairliğine duyduğu saygıdır. 'Mısra benim namusumdur' sözünü sık sık yinelemiştir. Saf şiir, öz şiir, mükemmel şiir dediğimiz zaman aklımıza gelen iki şairden biridir" şeklinde konuştu.


Ünlü şairin şiirlerini nasıl yazdığını da anlatan Tökel, "Ona göre şiir, bir musiki cümlesidir. Şairin kelimeleri seçişi, sıralayışı, istifi bir deruni ahenk halindedir. O en güzel sesli Türkçe mısra söyleyebilmek için yıllarca sabırla bekleyen bir şairdir. Hatta bazı şiirlerine uygun kelimeyi bulabilmek için 30 yıl beklemiştir. Yahya Kemal'in şiirinde aradığı bir diğer duygu da sonsuzluktur" ifadelerini kullandı.
Konferansın sonunda OMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Dursun Ali Tökel'e plaketini İl Müftüsü Osman Şahin verirken, çiçeğini ise bir öğrencisi takdim etti.

iha
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2008 Cumartesi 19:47:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?