4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Yaşlılara osteoporoz anlatıldı

YAŞLILARA OSTEOPOROZ ANLATILDI

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Canik Eğitim Koordinatörü Mustafa Kocaoğlu, osteoporozdan korunmak için her gün yetişkin bireylerin 2 su bardağı süt içmeleri gerektiğini belirterek, “Yüksek miktarda protein, tuz, şeker tüketiminden kaçınılmalı, kafeinli ve gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır” dedi.

Mustafa Kocaoğlu, Sosyal Hizmetler Samsun Huzurevi Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde yaşlılara osteoporozdan (kemik erimesi) korunma yolları hakkında bilgi verdi. Kemik doku yoğunluğunun azalması nedeniyle dayanıklılığının azalmasına, kalitesinin düşmesine kemik erimesi denildiğini belirten Canik Eğitim Koordinatörü Mustafa Kocaoğlu, "Kemik erimesinin şiddeti arttıkça kemik kırılganlığı da artmaktadır. Osteoporoz ciddi ve sinsi bir hastalıktır. Bu yüzden kemik erimesi zamanında önlenmezse sakatlıklara ve ölüme neden olur. Dünyada kalp ve damar hastalıkları ile kanserden sonra bilinen üçüncü ölüm nedeninin osteoporozdur" diye konuştu.

Menopozda olan kadınların yaşamlarının geri kalan kısımlarında osteoporoza bağlı yüzde 50'lik bir kemik kırığı riski ile karşı karşıya olduklarını söyleyen Mustafa Kocaoğlu, "Osteoporoz 3 kadına karşılık 1 erkekte görülür ve yaşlılıkta daha çok rastlanan bu hastalık tek başına yaşlılık hastalığı değildir. Kemikler de kalp, beyin gibi canlı ve sürekli yapılanan bir sistemdir. 30 yaşına kadar kemik yapısı ilerler ve 30 yaşında doruk noktasına ulaşır. 30 yaşında yeterli kemik kütlesine ulaşılamaması halinde hastalık ortaya çıkmaya başlar. Bu yüzden kemiklerin korunmasında ve güçlü olmasında birinci adım beslenmedir. 45 yaşından sonraysa kemik kayıp hızı artmaya başlar. 30-35 yaşına kadar kemik yoğunluğunu en üst seviyeye taşıyabilirsek ileride yaşanacak yıkımın tahribatını da en aza indirebilir ve osteoporozun önüne geçebiliriz" şeklinde konuştu.

Kocaoğlu, osteoporozdan korunmak için beslenme önerilerini şöyle sıraladı: “Kemiklerin gelişmesinde ve kemik sağlığının korunmasında süt ve süt ürünleri büyük önem taşır. Osteoporozdan korunmak için her gün yetişkin bireylerin 2 su bardağı süt içmeleri önerilmektedir. 3. günlük kalsiyum ihtiyacının karşılanmasında ve kalsiyum alımının arttırılması için; öğün aralarında süt ve süt ürünlerini (peynir, yoğurt vb.) tercih etmek, gece yatarken bir bardak süt veya 1 kase yoğurt tüketmeyi alışkanlık haline getirmek, hamur tatlıları yerine sütlü tatlıları tüketmek, yemeklerde süt ve süt ürünlerini kullanmaya özen göstermek (peynirli makarna, sütlü veya yoğurtlu çorbalar vb.) önemlidir. Yüksek miktarda protein, tuz, şeker tüketiminden kaçınılmalı, kafeinli ve gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır. Kemik sağlığının korunmasında sigara ve alkolden uzak durulması da son derece önemlidir. Her gün güneş ışınlarından uygun şekilde yararlanılmalıdır. Sağlıklı beslenmenin yanında yapılacak olan fiziksel aktivite gençlikte kemik kütlesini artırır, yaşlılıkta ise kemik kaybını önler veya azaltır. Yaşa ve sağlık durumuna uygun, hekim tarafından önerilen egzersiz türünü seçerek düzenli egzersiz yapma alışkanlığı kazanılmalıdır.”

YAŞLILARA OSTEOPOROZ ANLATILDI
İHA
Yayın Tarihi : 19 Şubat 2010 Cuma 17:06:04
Güncelleme :19 Şubat 2010 Cuma 17:15:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?