2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Yaz yağmurlarına dikkat!

Karadeniz Bölgesi'nde yaşanan sel felaketlerine dikkat çeken Tüm Mimarlar ve Mühendisler Birliği Genel Başkanı Mimar-Ekonomist Remzi Kozal, bu bölgenin yaz yağmurlarına dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

Dünyada ve Türkiye'deki iklim değişiklikleri etkilerini yer yer gösterdiğini belirten Mimar-Ekonomist Remzi Kozal, iklim değişikliğinin etkilerinin en belirgin olduğu yerlerden birisinde Karadeniz Bölgesi olduğunu söyledi.

Yoğun bir şekilde devam eden yaz yağmurlarının sellere, heyelanlara, taşkınlara neden olduğunu ifade eden Kozal, "Fırtına şeklinde yağan yağmurlar Karadeniz Bölgesi'nde bugüne kadar görülmemiş yoğunlukta. Bu konuda bizzat meteoroloji yetkilileri de uyarıyor. Demek ki, küresel ısınma ile birlikte iklim değişiklikleri kendisini yavaş yavaş göstermeye başlamıştır. Dünya genelinde bazı bölgelerin çölleşeceği bazı bölgelerinde olduğundan daha fazla yağmur alacağı uzmanlar tarafından belirtilmişti. Türkiye'de genelde bir kuraklık ve yer yer çölleşmeye bir geçiş yaşanırken, özellikle Samsun-Rize arasındaki bölgelerde yağmurların artacağı belirtilmişti. Bu durum dikkate alınarak bazı çalışma ve planlamaların yapılması gerektiğini özellikle belirtelim. Karadeniz Bölgesi'ndeki bu normalin çok
üzerinde yağan yağmur sularının mutlaka kontrol altına alınması gerekir. Bu fazla suyun bir şekilde değerlendirilmesi gerekir. Barajlar, bentlerle tutulup elektrik enerjisi üretiminde, sulamada, spor ve turizm amaçlı olarak kullanılmalıdır. Yine yurdumuzun kurak ve suya ihtiyaç duyan ve duyacak olan bölgelerinde kullanılmak üzere boru hatlarıyla taşıma sistemleri üzerinde çalışılmalıdır. Fazla miktarlar içinde Ortadoğu ülkelerine pazarlanması konusunda projeler üretilmelidir. Yerleşim yerleri; su taşkınları, sel ve heyelanlardan etkilenmeyecek, zarar görmeyecek şekilde oluşturulmalı ve gerekirse yer değiştirmeler yapılmalıdır" dedi.

Karadeniz Bölgesi'nde seller tarih boyunca her zaman yaşandığını belirten Remzi Kozal, "Seller, heyelanlar, çoğu zaman çok vahim yaralar açmış, bu nedenle büyük kayıplar verilmiş, göçler yaşanmıştır. Türkülere, ağıtlara konu olmuştur. Karadeniz insanı, iki şeyden çok etkilenmiştir: Birisi, seller. Her sel yaşandığında can ve mal kayıpları ile büyük üzüntüler de yaşanmıştır. Diğeri, ekonomik olarak geçinemeyen bu insanların gurbet-gurbet dolaşmak zorunda kalmaları ve sevdiklerine kavuşamamış olmalarıdır. İşte bu iki olay kendisini en güzel şekilde 'Çarşamba'yı sel aldı, bir yar sevdim el aldı' türküsünde bulmuştur. Karadeniz Bölgesi'nde ormanlar artıyor. Son yıllardaki yağmurlardaki artış ve kırsal kesimlerden kentlere göçen insanların boşluğuyla ormanlarda önemli oranda bir artış gözlemleniyor. Hayvan otlakları kendiliğinden bir bir ormanlaşıyor. Mevcut ormanlar da her geçen gün biraz daha görkemini artırıyor. Ancak, bu durumda ormanların işletilmesi önem kazanıyor ve ekonomiye önemli katkılarının olabileceğini vurgulamak gerekiyor. Dünyanın en büyük kavak ormanının Samsun-Terme, Çarşamba bölgesinde olduğunu özellikle belirtelim" diye konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 27 Temmuz 2009 Pazartesi 11:25:06
Güncelleme :27 Temmuz 2009 Pazartesi 11:40:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?