4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Yeraltı suları tuzlu çıktı

SAMSUN'UN YER ALTI SULARI TUZLU ÇIKTI

Samsun Toprak ve Su Araştırma Enstitüsü'nün ilçelerde yaptığı su analizlerinde yer altı sularının büyük bölümünde tuz oranının yüksek olduğu tespit edilirken, bu suyun tarım arazilerinde kullanımının ciddi tarımsal sorunlara yol açacağına dikkat çekildi.

Toprak, su ve bitki araştırmalarında önemli kuruluşlarından olan Samsun Toprak ve Su Araştırma Enstitüsü, Türkiye'nin en büyük ovalarından olan Çarşamba ve Bafra Ovaları ile diğer tarım arazileri için hayati önem taşıyan su konusunda yaptığı araştırmada önemli veriler elde etti. Araştırma enstitüsünde sulama alamadıkları için yer altı kaynaklarından istifade etmek isteyen üreticilerin su numunelerini laboratuvar ortamında inceledi. Tuzluluk, sodyum, klorür, sülfat, bor gibi bir takım parametrelerin analizini yapması sonucunda önemli veriler elde edildi. Test sonuçlarında Bafra ilçesindeki yer altı sularının yüzde 66'sının, 19 Mayıs ilçesinde yüzde 100'ünün, Çarşamba ilçesinde yüzde 63'ünün, Terme ilçesinde yüzde 60'ının, Tekkeköy ilçesinde yüzde 82'sinin, Vezirköprü ilçesinde yüzde 60'ının yüksek tuzlu düzeyde sulardan oluştuğu belirlendi.

Samsun Toprak ve Su Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Osman Özdemir, bitkisel üretimde su bitkilerin ihtiyacı olan suyun zamanında yeterli miktarda verilmesinin çok önemli olduğunu, kuraklıkla birlikte bu önemin daha da arttığını söyledi. Türkiye'nin en büyük ovalarından ikisinin Samsun'da bulunduğunu, sulamanın daha çok ön plana çıktığını belirten Özdemir, "Sulama ile yatırımları devam ediyor. Yapım biraz yavaş ilerlediği için çiftçimiz yer altı sularından yararlanmaya çalışıyor. Vatandaş bilinçsizce özel sondaj firmalarının açtığı kuyularından su çıkarıyor. Yer altı sularının birden beşe kadar kalitesine göre sınıflandırılıyor. Bize getirilen su numunelerini inceledik ve hepsinin verilerini derleyerek bir rapor hazırladık. Raporumuz da yer altı sularının büyük bölümünün özellikle tuzluluk oranın çok yüksek olduğunu tespit ettik. Bu sular bilinçsizce kullanılması halinde ürün ve toprağa büyük zararlar vermektedir" dedi.

Türkiye'deki bitkilerin topraktaki tuzlulukla ilgili şu aşamada sorunun bulunmadığını, sudaki tuz oranın bitkileri etkilediğini ifade eden Özdemir, "Sondaj suyunun tuzluluk oranı bitki için toksit etki yapabiliyor. Bunun için mutlaka yüksek tuzlu sular damla sulama tekniğiyle bitkileri uygulanmalı, aşırı su kullanılmalı ihtiyaç kadar verilmeli, güneşli havada değil akşam sulama yapılmalıdır. Bu şekilde sudaki tuz oranı bitkiye zarar vermemiş olur. Ayrıca sularda sodyum yüksekliği de var" diye konuştu.

Özdemir, açık drenaj kanallarından alınan sularda da aynı tehlikenin mevcut olduğuna dikkat çekti.

SAMSUN'UN YER ALTI SULARI TUZLU ÇIKTI
İHA
Yayın Tarihi : 26 Ağustos 2010 Perşembe 17:00:01
Güncelleme :26 Ağustos 2010 Perşembe 17:06:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?