2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Yerden hazine fışkırıyor

Samsun'da inşaat kazısı sırasında bulunan Helenistik döneme ait hazineye, aynı noktada bulunan ikinci mezardaki hazineler de eklendi.


Kalkancı Mahallesi'nde arsa üzerinde inşaat çalışması sırasında kepçeyle temel kazılırken bulunan mezardan çok sayıda hazine çıkarken, tamamlanan kazı çalışmaları sırasında ikinci bir mezar bulundu. Kepçe ile yapılan çalışma sırasında çok sayıda hazinenin bulunduğu, mezarın karşısında ikinci bir mezar daha tespit edildi. Çift bölümden oluşan mezarın içerisindeki taş ve toprağın bir bölümü boşaltılmaya çalışıldı.

Geniş güvenlik önleminin alındığı kazı çalışması Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müze MüdürüMuhsin Endoğru gözetiminde yapıldı. Akşam saatlerinde başlayan kazıda diadem altın (taç), bronz kap ve amforalar çıkarılarak koruma altına alındı.

Havanın kararması nedeniyle kazı işlemlerine ara verilirken, tarihi mezar ise koruma altına alındı ve giriş bölümü kapatıldı. Mezar içerisinde çeşitli noktalarda kapaklar olduğunu ve başka mezarlara açıldığı tahmin edilirken, daha çok sayıda tarihi eserin çıkabileceği tahmin ediliyor.


Aynı gün içerisinde yapılan ilk kazıda Helenistik döneme ait altın diadem (taç), yüzük, kolye, küpe, koku şişeleri, ender bulunan çömlek gibi tarihi eserler çıkarılmıştı. Kazıya sabah saatlerinde devam edilecek. Amisos'un, M.Ö. 2-3. yüzyıllar ve 7. yüzyılda Miletoslular tarafından bugünkü Samsun'un batısında yer alan 'Kara Samsun' yöresinde kurulduğu biliniyor.

İha
Yayın Tarihi : 20 Şubat 2009 Cuma 21:44:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?