2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Yerli imha cihazı

Samsun'da tamamen yerli imkanlarla, enjektör ucu batması sonucu bulaşan hastalıkların önüne geçecek 'enjektör ucu imha cihazı' üretildi.


Hastanelerde eline iğne batması sonucu doktor ve hastalara Kırım Kongo Kanamalı Ateşe (KKKA), AİDS, Hepatit gibi birçok hastalığın bulaştığı veya hastaneden atılan enjektör ucuyla oynayan çocuklara virüs bulaştığı yönündeki olaylar sıklıkla gündeme gelirken, Samsunlu girişimciler tamamen yerli imkanlarını kullanarak geliştirdikleri cihazla bulaşıcı hastalıkların enjektör ucuyla bulaşmasının önüne geçti.
Enjektör ucunun batması sonucu hastalıkların bulaşmasından yola çıkan Samsunlu girişimciler, Türkiye'de üretilmeyen, yurt dışında belli firmaların ürettiği enjektör ucu imha cihazını üreterek patentini aldı. 220 volt ile çalışan cihazın içerisine hastada kullanılan iğne sokulduğu zaman 2 saniye içerisinde yaklaşık bin 600 santigrat derece ısı oluşturarak enjektör iğnesinin erimesini ve içerisindeki mikropların ölmesini sağlıyor. Eriyen iğne ucu ise cihazın altındaki çöpte birikiyor, güvenli bir şekilde çöpe atılmasını sağlıyor.


19 Mayıs Sanayi Sitesi'nde cihazın üretimini başaran Uzman Cerrahi Aletler, 2 yıl garantili olarak satışlara başladı. Uzman Cerrahi Aletler Pazarlama Müdürü Nadir Seyhan, yerli girişimciler olarak Türkiye'de üretimi gerçekleşmeyen ve hastanelerde kullanımı gerekli olan bir cihazı üretmeyi başardıklarını söyledi. Yurt dışından yüksek rakamlarla ithal edilen cihazı kendilerinin ekonomik fiyatlarla sattıklarını belirten Seyhan, "Birçok iğne batması sonucu hastalık bulaştığı haberlerini izliyoruz. Bu cihaz riski azaltıyor. Cihazın içerisine enjektör ucu sokulduktan sonra hiçbir risk kalmıyor eriyor ve tüm mikropları öldürüyor. Güvenli bir tıbbi cihaz olarak hastanelerde kullanılması gerekli. Ülkemizde bazı hastaneler cihazı kullanıyor ama yurt dışından getirmek zorunda kalıyorlar. Biz ise kendi imkanlarımızla üretmeyi başardık" dedi.


Seyhan, ayda 2 bin adet üretme kapasitelerinin bulunduğunu, faydalı ürün patentlerinin alındığını, Sağlık Bakanlığı'ndan izinlerinin olduğunu, diğer tüm kalite belgelerine sahip olduklarını, ayrıca cihazın mikropları öldürdüğüne dair tıbbi araştırmaların onaylandığı kaydetti.

iha
Yayın Tarihi : 24 Haziran 2009 Çarşamba 11:09:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?