2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

YİBO 'kültür mantarı' üretti

YİBO'DA KÜLTÜR MANTARI ÜRETİMİ

Samsun'un Vezirköprü Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nun(YİBO) "Kültür Mantar Üretme Projesi" hayata geçirilerek ilk ürün alındı.

350 öğrencinin eğitim öğretim gördüğü Vezirköprü YİBO'nun zemin katında eski öğrenci ranzaları kullanılarak 300 metrekarelik bir mantar üretim alanı oluşturuldu. İlk ürünün alındığı okulda ayda 2 ton mantar üretimi yapılması planlanıyor.

Okul Müdürü Rüstem Kurnaz, amaçlarının eğitim ve öğretim gören öğrencilere meslek olmak, elde ettikleri gelirle de üniversitede eğitim gören ihtiyaç sahibi öğrencilerine burs vermek olduğunu söyledi.

Kurnaz, "Bu projede çok çeşitli amaçlarımız var. Bunların başında okulumuzdan mezun olan öğrencilerimiz üniversitelere, yüksekokullara gittiği zaman hiç kimseye muhtaç olmadan okumaları için geri dönüşü olmayan burslar vererek, onları okutmayı düşünüyoruz. Bunun yanı sıra, okulda diğer öğrencilerimizin de mantar üretimini öğrenmeleri ve köylerine gittiklerinde mantarcılık yapabilmeleri konusunda bilgi sahibi olmalarını sağlıyoruz. Okulumuzda mantar üretimini 12 ay sürdürmeyi planlıyoruz. Perakende olarak 4 TL'den satılan mantarı biz 3 TL civarında piyasaya süreceğiz. Yaklaşık ayda 2 ton mantar alacağız. Yılda da 20-25 ton civarında mantar üretimimiz olacak ve hatırı sayılır bir gelir elde edeceğiz. Öğrencilerimiz kimselere muhtaç olmadan okuyacaklar. Bununla da gurur duyuyoruz. Kazandığımız gelir bizi amaçlarımıza hizmet edecek diye düşünüyorum" dedi.

Okul öğrencilerinden Şerife Güler de mantarları yetiştirmelerinin amacının okullarından mezun olan öğrencilere yardım ederek okumalarını sağlamak olduğunu dile getirdi.

YİBO'DA KÜLTÜR MANTARI ÜRETİMİ
YİBO'DA KÜLTÜR MANTARI ÜRETİMİ
YİBO'DA KÜLTÜR MANTARI ÜRETİMİ
İHA
Yayın Tarihi : 30 Aralık 2009 Çarşamba 13:26:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?