5
Mayıs
2024
Pazar
SAMSUN

Yöresel kına gecesi canlandırıldı

Samsun'da, İlkadım Belediyesi tarafından Türk kültürüne uygun, gerçeğiyle birebir 'Ferhat ve Şirin' kına gecesi canlandırıldı.


'Türk kültürünün yeni nesillere aktarılması' fikrinden yola çıkan İlkadım Belediyesi, gerçeğine uygun bir 'yöresel kına gecesi' düzenledi. Belediye personellerinden gelin ve damat seçildi. Damada 'Ferhat', geline ise 'Şirin' ismi verildi. Ferhat ile Şirin'in dillere destan aşkından esinlenen belediye, Türk kültüründe bir kına gecesinde yapılan her türlü gelenekleri yerine getirdi. Modern çağda olunması nedeniyle at yerine otomobil gibi ulaşım aracı kullanıldı.


Gelin, damat, anne ve babalarına yöresel kıyafetler giydirildi. Kına gecesi, kız evinden gelin alınmasıyla başladı. Davul-zurna eşliğinde gerçekleşen kına gecesinde, yöresel kıyafetli halk oyunu ekipleri oyunlar oynadı. Oluşturulan konvoyla şehir turu atılmasının ardından Acem Tekkesi'ne gelindi. Gelin ve damadın başından güller atıldı, halk oyunu ekip gösteri yaptı. Yeni çift balkona oturup oyunları izledi.
Tekke içerisinde devam eden kına gecesinde ise geline kına yakılması canlandırıldı. Mumlar altında salona giren gelin, kınada yerini aldı. Dualar edildi, türküler söylendi. Gelinin eline kına yakılması ise zor oldu. Gelin avucunu açmayınca kaynanası, eline altın koyarak açabildi.


Kınanın yakılmasının ardından gelin el öptü ve eğlenceye geçildi. Bir yandan yöresel kıyafetli gelin tarafı kına dağıttı. Çalınan müzik eşleğinde özel davetli konuklar oyunlar oynadı. Gelin göbek attı, halk oyunu ekipleri ise gösteriler yaptı. Kınanın ilerleyen saatlerinde ise konuklara keşkek, dolma gibi yöresel yemekler ikram edildi, çaylar içildi.


İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, Kurupelit Belediye Başkanı Turan Çakır ve Samsunspor Kulübü Başkanı Fuat Köktaş ile seçkin bir davetli topluluğunun izlediği kına gecesinde, renkli görüntüler yaşandı. Belediye Başkanı Erdoğan Tok, yöresel kına gecesini canlandırdıklarını belirterek, "Geçmişte bir kına gecesinin nasıl yapıldığını, şimdiki nesle göstermek istedik. Amacımız gelenek ve göreneklerin yaşatılması. Gelinin evden alınmasıyla başlayan süreç Ferhat'ın ve Şirin'iyle buluşmasıyla devam etti.


Örnek bir çalışma oldu. Gayemiz gelenek ve göreneklerimize sahip çıkmak" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2008 Salı 11:25:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?