6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Yüksek tansiyonu ciddiye alın

Toplumda her 10 kişiden 3'ünün yüksek tansiyon (Hipertansiyon) hastası olduğunu belirten Halk Sağlığı ve İç hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, hipertansiyonun ciddiye alınması gerektiğini belirtti. 

Hastalığın belirti vermediği için hastaların yüksek tansiyonu ciddiye almadığını hatırlatan Dr. Dinççağ, "Oysa yüksek tansiyon kalp krizi, felç ve çeşitli damar hastalıklarının ve kalp yetmezliğinin, ani ölümlerin en önemli nedenidir. Genellikle yüksek tansiyonun verdiği hasarlar yıllar sonra ortaya çıkmakta ve geri dönülemez sağlık problemleri olmaktadır.
 
Yüksek tansiyonun meydana getireceği kalp krizi, yüksek oranda ölüm ile sonuçlanabilir. Yüksek tansiyon tedavi edilmezse genç yaşta inme (felç)
problemi ortaya çıkabilir ve hasta ömür boyu felçli olarak yaşamak zorunda kalabilir. Yine yüksek tansiyon, böbrek yetmezliği, anevrizma adı verilen damar genişlemelerinin nedeni olabilir " dedi. 

Herkesin sık sık tansiyonunu ölçtürmesi gerektiğinin altını çizen Dr. M. Emin Dinççağ, "Normal tansiyon 120/80 mm.Hg'dır.Yani halk arasında 12/8 dir. Bunun üzerinde olan herkes önce tuzsuz beslenmeli, Akdeniz diyeti adı verilen sebze ağırlıklı beslenmeli, zeytinyağı tercih edilmeli, omega3 ve omega 6 yağlarından zengin gıda almalı (balık ve fındık ve ceviz ) tüketmelidir. Egzersiz yapmak ve kilo kontrolü yapmak tansiyonu düşürdüğü bilinmektedir. Tansiyon hastaları ömür boyu ilaç kullanmalıdır. 

İlaç kullananlar da sık sık tansiyonlarını ölçtürüp, 12/8 'de kalmasını sağlamalıdır. Tansiyon tedavisi sadece ilaçtan beklenmemelidir. İlaç dışı tedavi küçümsenmemelidir" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2008 Çarşamba 12:09:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?