6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Yumurta topuk tescillendi

Samsun'un Çarşamba ilçesinde yıllardır el yapımı olarak üretilen "yumurta topuk ve yumurta burun" ayakkabılar, Türk Patent Enstitüsüne tescil ettirildi.

Çarşamba ilçesinde yaklaşık bir asırdır üretilen "yumurta topuk" ya da "yumurta burun" olarak bilinen dana derisinden kösele taban üzerine tek parça deriden ve tahta topuktan imal edilen ayakkabılar, Çarşamba Kunduracılar Odası tarafından Türk Patent Enstitüsüne tescil ettirildi.

Oda Başkanı Mithat Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tescil işlemi ile yıllardır kendi ilçelerine özgü olan Çarşamba ayakkabılarına sahip çıktıklarını belirterek, şunları söyledi: "İlçemizde yüz yılı aşkın bir sürededir el yapımı yumurta topuk ve yumurta burun ayakkabılar yapılıyor. Bu ayakkabıların şekli ve yapısı ilçemize özgüdür. Bu nedenle ayakkabıların ünü sadece Samsun'da değil, tüm yörede biliniyor. Bu nedenle kendi ilçemize özgü olan modelleri tescil ettirdik."

Tescil edilen modeller arasında "yumurta topuk-yumurta burun", "kesik burun-yumurta topuk", "yumurta topuk-5 bağcıklı" ve "yılan saraç-3 bağcıklı" modelleri bulunduğunu bildiren Özcan, "Türk Patent Enstitüsüne müracaat ederek, Tasarım Tescil Belgesi aldık. Bu modelleri sadece odamıza kayıtlı üyeler yapabilecek. Odamıza üye olmayanlar bu modelde ayakkabı yapamayacaklar" dedi.

Özcan, ürettikleri ayakkabılar için Almanya, Hollanda, İsviçre, Arabistan ve Fransa gibi ülkelerde bulunan gurbetçiler aracılığı ile özel sipariş aldıklarını, Çarşamba ilçesinin bu ayakkabılarla marka haline geldiğini söyledi.

AA
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2008 Çarşamba 13:11:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?