6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Yunanistan Türk öğretmenleri istemiyor

Balkan Türkleri Konfederasyonu Başkan Vekili İzzet Altuntaş, Yunanistan'ın Türk öğrencilerin eğitimi için artık Türkiye'de eğitim almış Türk öğretmenleri kabul etmediğini ve bu uygulamayla Lozan Antlaşması'nı ihlal ettiğini söyledi.


Batı Trakya'da yaşayan 160 bin Türk'ün Yunanistan'ın yanlı uygulamalarıyla asimile edilmeye çalışıldığını belirten İzzet Altuntaş, 168 Türk okulu bulunan Yunanistan'da yanlı uygulamaların sürdüğünü, özellikle anasınıfındaki çocukların Türkçe öğrenemediğine dikkat çekti.


Yunanistan'ın artık kendi ülkesinde eğitim almış öğretmenlerin Türk okullarında görev yapmasına izin verdiğini, bu uygulamayla Lozan Antlaşması'na göre belirlenen eğitim ve din özgürlüğünün ihlal edildiğini vurgulayan Altuntaş, konuya AB'nin duyarsız kaldığını, Türklerin ise Türk hükümetince sorunun çözülmesini beklendiğini kaydetti


2 gün boyunca Yunanistan'da uygulamanın protesto edildiğini ifada eden Altuntaş, "Geçmişten gelen hukuki bir uygulama devam ediyordu. Yunanistan çıktı, 'Türkiye'de eğitim görmüş öğretmenleri kabul etmeyeceğini' açıkladı. Türkiye artık öğretmen gönderemiyor. İlköğretim ve orta düzey okullarda uygulama sürerken, 2 yıl önce kurulan anasınıflarında da çocuklar Türkçe'yi iyi öğrenemiyor. Yarım Türkçe bilen öğretmenler Türk çocuklarına dersler veriyor ama Türkçülüğü tam kavramıyorlar. Uluslararası hukuklara da aykırı bu uygulama engellenmeli" dedi.


Binlerce çocuğun Türkiye'de eğitim almış öğretmenlerden eğitim almak istediğini dikkat çeken Altuntaş, Batı Trakya Türklerinin kendilerine sahip çıkılmasını beklediğini de sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2008 Pazartesi 18:37:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?