6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Yüzde 6,7'si okuma yazma bilmiyor

Türkiye'nin en büyük ilçelerinden biri olan 143 bin nüfuslu Samsun'un Bafra ilçesinin yüzde 6.7'sinin okur-yazar olmadığı ortaya çıktı.


Bafra Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürü Hasan Yiğit, okuma-yazma eğitimini artırmak için kurs çalışmalarına başladıklarını belirterek, "Bafra'da 9 bin 658 kişi okuma-yazma bilmiyor" dedi. Bu sene 500 civarında kurs açmayı ve 8 bin dolayında kişiyi kurslarda bilgi ve beceri sahibi yapmayı hedeflediklerini kaydeden Yiğit, "Kuruluşundan bu güne kadar 8 bin 500 kurs ile 105 bin dolayında Bafralı vatandaşımıza eğitim-öğretim hizmeti verilmiştir. Geçen sene 526 tane kurs açtık, 10 bin 321 kursiyer sayısı ile Türkiye genelinde nüfus oranları doğrultusunda faaliyet bakımından Türkiye 4.'sü olduk. Okuma-yazma bilmeyenler için elde ettiğimiz rakamların bin 758 kişisi 15 ile 44 yaş arasında görülüyor.

Bu okuma-yazma bilmeyen vatandaşlarımızın kurslara alınması için çalışıyoruz. Okuma-yazma öğrenme kursu 90 saat sürüyor. İlköğretim diploması vermeye yönelik kurs ile 180 saat devam ediyor. Kursa katılıp başarılı olanlara Halk Bankası'ndan da hediyeler verilecek" diye konuştu.


Günümüzde eğitime önem, öncelik ve ağırlık verilmesi gerektiği herkes tarafından bilinmesine rağmen hala kırsal kesimde, büyük şehirlerin varoşlarında yaşayan özellikle kız çocuklarının eğitimine anne ve babalar tarafından yeterince önem verilmediğini ifade eden Yiğit, şunları kaydetti:
"Kadınların yetişkin bireyler olarak kendilerini ifade edebilmeleri, toplumsal ihtiyaçlarını bağımsızca karşılayabilmeleri, okuma-yazma becerisini kazanmalarıyla mümkün olacaktır. Hayat boyu öğrenmenin üzerine inşa edildiği en temel becerilerden biri de okuma-yazmadır. Dinleme, anlama, kendini ifade etme, sağlıklı iletişim kurabilme becerilerinin de okur-yazarlıkla doğrudan ilişkili olduğu bilimsel araştırmalarla belirlenmiştir."

İha
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2008 Çarşamba 16:01:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?