5
Mayıs
2024
Pazar
SAMSUN

Ziraat Fakülteleri şokta

Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Öğretim Kurulu Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) verilerine göre, ülkedeki 20 ziraat fakültesinin toplam kontenjanı 3 bin 268 iken, bu fakültelere bin 298 öğrenci yerleştirilebildi. 

Türkiye'de binlerce öğrenci herhangi bir bölüme yerleştirilemezken, ziraat mühendisliği gibi tercih edilen bir meslek dalına kavuşmak için okunması gereken fakültenin kontenjanlarının doldurulamaması sistemdeki çarpıklığı ortaya koydu. 

ÖSYM verilerine göre; Ziraat Mühendisliği Programı'na sadece Ankara Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve Eskişehir Orhangazi 
Üniversitesi Ziraat Fakülteleri ayırdığı kontenjan kadar öğrenci alabildi. Kalan 17 üniversite ise kontenjan rakamları ve tercih eden öğrenci sayılarıyla şaşırttı. Örneğin; Aydın Adnan Menderes Üniversitesi 154 kontenjana karşılık 33, Erzurum Atatürk Üniversitesi 267 kontenjana karşılık 41, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi 134'e karşılık 36, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi 185'e karşılık 16, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi 154'e karşılık 23 öğrenciyle şoke oldu. 

Ziraat fakültelerinin yönetimleri toplantı üstüne toplantı yapıp ek kontenjanlarla öğrenci alma yoluna giderken, 244, 259, 252, 255 gibi düşük puanlarla öğrenci kabul eden bu fakültelerin öğrenciler tarafından tercih edilmemesi değişik nedenlere bağlandı.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferhat Odabaş, 3 fakültenin dışındaki 17 Ziraat Fakültesi'nin ya kontenjanlarının yarısından az veya 4'te 1'i kadar öğrenci kaydedilmiş olmasını bir nedene bağlamanın güç olduğunu kaydetti. 

Bu çarpıklığın yerleştirme sisteminden kaynaklanabileceğine değinen Prof. Dr. Ferhat Odabaş, "YÖK; Sayısal 1, Sayısal 2 olarak ÖSYM'nin ortaya koyduğu değerlendirmede Sayısal 2 ile yerleştirilen öğrencilerin çoğunun sıfır çekmesi bu kontenjanların eksik kalmasına neden olmuş olabilir. İkincisi de ziraat fakültelerinin bölümleri var. Eskiden öğrenciler bölümlere tercih yapardı. Mesela bizim fakültemizde 8 bölüm var. Her bir bölüm ayrı ayrı tercih edilirdi. Tercihlerde hepsi birleştirildi ziraat mühendisliği oldu, tek bir program görülmeye başlandı. Dolayısıyla öğrenci tercihlerinde eksiklik meydana geldi. Öğrenciler, ziraat mühendisliğini kazandıktan sonra bölümlere ayrılıyor. Bu bölümlere ayrılmalarda kendi istekleri dışında bölümlere verilebiliyorlar. Örneğin; Bahçe Bitkileri Bölümü'nü isteyen öğrenci bakıyorsunuz Zootekni Bölümü'ne istek dışı geçebiliyor. Öğrenciler bundan da tercih etmeden önce ürküyor. Kimseyi istemediği bölümde okutamazsınız. Ziraat Mühendisliği Programı yeniden düzeltilmeli. Eski sisteme dönülmeli ve her bölüm ayrı ayrı tercih edilmeli. Tarım Orman Konseyi'nde bu konu devamlı görüşülüyor ama henüz sonuç alamadık" dedi.
Türkiye'de fakülte sayısının çok olduğunu da vurgulayan Prof. Dr. Odabaş, bu gerçeğin de ziraat mühendisliğine ilgiyi azalttığını ifade etti. Odabaş, "Ziraat fakültelerinin sayıları azaltılmalıdır. Her coğrafi bölgemize birer fakülte düşecek şekilde ayarlanma yapılmalı. Mesela Ankara, Atatürk, Çukurova, Ege, 19 Mayıs, Uludağ ve Akdeniz üniversitelerinin fakülteleri kalmalı. Böylece daha derli toplu zirai eğitimin yapılması da mümkün olabilecektir. Bunun dışında kalite artacaktır. Aksi halde tarım bitmez ama gittikçe küçülür. Kalite düşer. Dolayısıyla bu küçülmeye eğitim öğretim de katkıda bulunmaktadır. Bu küçülmeyi engellemenin en büyük yolu kaliteyi arttırmaktır. Kalite arttığında problemler büyük miktarda azalır" diye konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 26 Eylül 2006 Salı 12:16:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?