5
Mayıs
2024
Pazar
POLİS/ADLİYE

Rektöre, lise öğretmenini derse sokma davası

Danıştay 8. Dairesi, üniversitedeki derslere öğretim üyeleri yerine lise öğretmenlerini sokan Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay’ı haksız buldu.

Ferit Bernay’ın 2,5 yıldır ders verdirmediği öğretim üyeleri, rektöre 500 milyar liralık manevi tazminat davası açacak. Ünye İktisadi ve İdari Fakültesi’nin üniversiteye 2001 yılında bağlanmasından sonra burada görevli 2 doçent ve 4 yardımcı doçente görev vermeyen Rektör Bernay, bunun yerine lise öğretmenlerini ve Anadolu Üniversitesi Samsun Büro görevlilerini ders vermek için görevlendirmişti. Görev verilmeyen öğretim üyelerinden Yard. Doç. Dr. Nedim Dikmen, kendisine ders vermeyen rektör hakkında Ordu İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Mahkeme, Dikmen lehine karar verdi, ancak öğretim üyesine yine zamanında ders verilmedi. Bu konuda son kararı ise Danıştay 8. Dairesi verdi. Danıştay, 2003 bahar dönemi ile ilgili verdiği kararında rektörün uygulamasını haksız buldu.

Yard. Doç. Dr. Nedim Dikmen konuyla ilgili Yükseköğretim Kurulu’na da başvurular yaptı; ancak netice alamadı. Dikmen, YÖK’e yaptığı yazılı başvuruda şöyle dedi: “6 doçent ve yardımcı doçent öğretim üyesine YÖK kararı hiçe sayılarak ders verilmemekte ve bu öğretim üyeleri yerine liseden, Anadolu Üniversitesi Samsun Bürosu’ndan veya serbest ticaretle uğraşan kişiler açıktan veya görevlendirme yoluyla ders vermek üzere görevlendirilmektedir. Örneğin Ünye Adnan Menderes Ticaret Lisesi’nden bu dönem için fakültede muhasebe, maliyet muhasebesi, finans vb. dersleri vermek üzere görevlendirilen öğretmenin branşı muhasebe olmadığı gibi halen çalıştığı lisede de muhasebeyle ilgili derslere girmemektedir. Benim verdiğim ekonometri dersi ise Ziraat Fakültesi’nden bir öğretim üyesine verdirilmektedir. Bu şahsın ekonomi konusunda hiçbir uzmanlığı yoktur.” Rektör Ferit Bernay’ın Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde kadrolaşmak için bu şekilde davrandığını ileri süren Nedim Dikmen, rektörün ideolojik davrandığını kaydetti. 2,5 yıldan bu yana mağdur edildiğini ifade eden Dikmen, rektör aleyhine 500 milyar liralık manevi tazminat davası açacağını söyledi.
Zaman
Yayın Tarihi : 9 Ocak 2006 Pazartesi 20:13:48
Güncelleme :9 Ocak 2006 Pazartesi 20:15:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?