5
Mayıs
2024
Pazar
POLİS/ADLİYE

TBMM OMÜ'yü araştırıyor

Ondokuz Mayıs Üniversitesi'ndeki (OMÜ) yolsuzluk, kadrolaşma, akraba atamaları, keyfi yönetim ve torpil iddialarını araştırmak üzere Samsun'da toplanan Meclis Araştırma Komisyonu'nda ikinci gün çalışmaları tamamlandı.

Rektör Ferit Bernay, açıklamalarının ikna edici olduğunu düşündüğünü söylerken, Komisyon Başkanı Cemal Yılmaz Demir, açıklamaların kendisini tatmin etmediğini söyledi.
OMÜ iddiaları araştırmak üzere Samsun'da toplanan Meclis Araştırma Komisyonu'nda ikinci gün çalışmaları tamamlandı. Bugün saat 10:45'de komisyona giren OMÜ Rektörü Ferit Bernay, 16:45'de 15 dakika ara verdikten sonra komisyona bilgi vermek için tekrar toplantı salonuna girdi. Görüşmeler, saat 20:00 sıralarında tamamlandı.

Rektör Bernay, komisyon çıkışında görüşmenin 9 saat sürmesinin kendisini rahatsız etmediğini söyledi. Kendisini üzen bir soru ve konu ile karşılaşmadığını ifade eden Bernay, "Uzun süren bir görüşme oldu. Bu da doğal; biz 4 ile yayılmış Türkiye'nin en büyük üniversitelerinden biriyiz. Komisyon üyelerine bilgi verdim. Gerekli cevabı aldıklarını düşünüyorum. Ben üniversitemizi de gezdirmek istiyorum. Ben ikna edici olduğumu düşünüyorum. Zaten bilgi akışımız da yazılı olarak devam ediyor." dedi.

Toplantıda akademik konuların yanında bazı yatırımlarla ilgili tasarrufların şeklinin sorulduğunu dile getiren Bernay, "Öğretim görevlileri ile ilgili yükseltme kriterlerini kendilerine aktardım. Her bir konuyu ayrı ayrı görüştüğümüz için toplantı uzun sürdü. Normal geçen bir görüşme oldu. Türk üniversitelerinin bazı sıkıntılarını onlara anlatma imkanı buldum. Ben alışkınım uzun süren toplantılara." diye konuştu.

Bernay, komisyonun kurulmasının yararlı olup olmadığı şeklindeki soruyu da, "Üniversitelerin sorunlarına detaylı yaklaşılması açısından yararlı olacaktır diye düşünüyorum. Temenni ederim ki bu zaman kaybı pozitif enerjiye dönüşür; yasama organı Türk üniversitelerin önünü açacak daha girişimci bir üniversitenin önünü açar." diyerek cevapladı.

Toplantı sonunda bir çoğu üniversitede yönetimde görevli olan öğretim üyeleri Rektör Bernay'a sarılarak 'geçmiş olsun' dedi.

Toplantı sonunun açıklama yapan Komisyon Başkanı Cemal Yılmaz Demir, Rektörün açıklamalarının kendisini tatmin etmediğini söyledi. Demir, "Açık konuşayım; beni tatmin etmedi. Rektör söylediklerine kendisini inandırmış. Ama bize de mağdur olduğunu düşünerek gelen arkadaşlar var. Rektör de, bu mağdur olduğunu düşünenler de, üniversite de bizim. Ben neler konuşulduğu konusunda ayrıntıya bu aşamada girmek istemiyorum. Devlet işlerinde hissiyat olmamalı." dedi. Yılmaz, tansiyonunun neden yükseldiği şeklindeki soruyu da, "Bunlar olabilir; burada iyi niyetle yapılan bir çalışma var. Zaman zaman olabilir bunlar." diyerek cevapladı.

Meclis Komisyonu çarşamba günü çalışmalarına devam edecek. Oluşturulacak alt komisyon Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde inceleme yapmak üzere üniversiteye giderken, diğer bölüm çalışmalarına devam edecek.

Toplam 9 saat süren toplantı boyunca görüşmeler kesintisiz sürdü. Soğuk olduğu için toplantı salonuna elektrikli sobalar getirildi. Sık sık çay servisi yapıldı. Bir kez çayların yanında kurabiye de getirildi. Komisyon üyeleri lavaşa sarılı döner-ayran ve meyve suyundan oluşan yemeklerini de görüşmeler devam ederken yedi. Komisyon önümüzdeki salı günü Ankara'da da toplanacak.

Bu arada, gündüz komisyonun belgelerini getirirken düşüren görevli tekrar aynı kazayı yaşamamak için toplantı sonunda belgelerin bulunduğu koliyi başının üstüne alarak taşıdı.

.
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2006 Salı 14:47:21
Güncelleme :19 Ocak 2006 Perşembe 14:19:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?