15
Mayıs
2024
Çarşamba
ALAÇAM - SAMSUN
Belediye Sayfaları

Alaçam kültür şehri oluyor

Samsun'un Alaçam ilçesinde yıkılmaya yüz tutmuş tarihi öneme sahip 30 konağın restore edilerek kültür turizmine kazandırılması için çalışma başlatıldı.

Alaçam'da, bakımsızlık nedeniyle yıkılma tehdidi bulunan 1870 yıllarından kalma 24 konak, 3 iş yeri ve 3 hamam gibi tarihi yapıların 'Alaçam Kültür Şehri' çalışması kapsamında restorasyon projesi hazırlandı. Hazırlanan projelerin yıl sonunda onaylanmasının ardından ilk etapta 13 adet tarihi binanın restorasyonuna başlanacak.

Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kaymakam Mustafa Masatlı, Belediye Başkanı Fırat Anarat ve kamu kurum temsilcileri, Çeşme Sokak üzerinde bulunan tarihi binaları yerinde inceledi ve uzmanlardan bilgi aldı. Tarihi yapılara yönelik çalışmalar hakkında bilgi veren Alaçam Kaymakamı Mustafa Masatlı, Alaçam'ın 'kültür şehri' olması için valilik desteğiyle proje çalışmalarının başlatıldığını söyledi. Projelerin İl Özel İdaresi'ne sunulduğunu belirten Masatlı, ''17 kilometrelik sahil yolu yayları ve restorasyonu tamamlanacak tarihi evleriyle Alaçam ilçesi bir cazibe merkezi olacaktır'' dedi.

Vali Hasan Basri Güzeloğlu da tarihi dokuyu yaşatmayı ve gelecek nesillere bırakmayı hedeflediklerini ifade etti. Alaçam evlerinin pek bilinmediğine ve tanıtım yönünden de eksiklerinin olduğuna dikkat çeken Güzeloğlu, "Kültür ve turizm alanına büyük katkılar sağlayacak Alaçam evlerinin restorasyonu için her türlü desteği vereceğiz. Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma Vakfı'yla projelendirme çalışması son aşamasına geldi. Tescil edilen 13 konağın projesi tamamlandı. İl Özel İdaresi kaynaklarından destek sağlayacağız" diye konuştu.

İl Özel İdaresi'ne ait binaların restorasyonuna 2008 yılında başlayacaklarını kaydeden Vali Güzeloğlu, tarihi evlerin mülkiyetine sahip vatandaşlardan destek isteyerek, imkanları varsa evleri kendilerinin restore etmelerini, yoksa gerekli kolaylığı sağlayarak kullanım hakkı İl Özel İdaresi'ne ait olmak üzere çalışma yapabileceklerini de sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2007 Çarşamba 18:07:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
aykut akgün IP: 88.254.185.xxx Tarih : 20.12.2007 13:33:13

çok güzel olur