2
Mayıs
2024
Perşembe
AYVACIK - SAMSUN
Belediye Sayfaları
Nufus
1.228.959
Yüz Ölçümü
9.579
İlçe Sayısı
18
Vali
Nufus
26.465
Yüz Ölçümü
0
Belediye Sayısı
31
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Ayvacık Genel Bilgi

Orta Karadeniz Bölgesi’nde, Samsun İline bağlı bir ilçe olan Ayvacık, kuzeyinde Çarşamba ve Tekkeköy, doğusunda Salıpazarı, güneyinde taşova, güneybatısında Ladik ve batısında da Kavak ilçesi ile çevrilidir. Canik Dağlarının kuzey eteklerinde yer alan Ayvacık’ın doğu ve batısı yüksek dağlarla çevrilidir. İlçe toprakları güneyden kuzeye doğru uzanan Yeşilırmak Vadisi içerisinde olup, dağlık ve engebeli bir arazi yapısına sahiptir. Vadide bulunan Suat Uğurlu Baraj Gölünün kıyısında yer alan ilçenin il merkezine uzaklığı 62 km. İlçe nüfusu toplam 25.166'dır.

İlçe bitki örtüsü bakımından zengindir. Yüksek kesimlerde kayın ve çam ormanları, orta yükseklikteki kesimlerde baltalık kayın ormanı ve fındık tarlalarından oluşan bitki örtüsü hakimdir.

İlçede Karadeniz İklimi hüküm sürmekte olup, yazları sıcak ve kurak, kışları ise ılıman ve yağışlı geçmektedir.

İlçe ekonomisi tarım, ormancılık ve ticarete dayalıdır. Yetiştirilen tarımsal ürünlerin başında mısır, buğday, arpa ve fındık üretimi gelmektedir. İlçe topraklarının büyük bir bölümü ormanlık arazidir. Tarıma elverişli topraklar genellikle bozuk, kuru ormanlık alanların açılmasıyla elde edilmiştir. Ayrıca ilçede Hasan Uğurlu Yeraltı Santrali ile Suat Uğurlu Hidro-elektrik santrali yer almaktadır.

İlçenin kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte, daha önce bağlı bulunduğu Çarşamba ilçesinden daha eski bir tarihe sahip olduğu sanılmaktadır. Eski tapularda Çarşamba ismi geçmeyip Ayvacık Gazi yeri olarak bahsedilmektedir. Osmanlı imparatorluğu zamanında bir Rum köyü olan Ayvacık; Cumhuriyetin ilanından sonra Rumlar tarafından terk edilmiştir. Bugünkü halk ilçeye daha sonra yerleşmiştir.

Ayvacık 1954’te nahiye olmuş; 1960 da yeniden köy konumuna getirilmiştir. 1990’da da Keskin oğlu Köyü ile birleştirilerek ilçe yapılmıştır.

Hasan Uğurlu ve Suat Uğurlu Baraj Gölü çevresindeki çam ormanlarıyla kaplı alan piknik ve mesire yeri, Suat Uğurlu Baraj Gölü içerisindeki adacık ise ilçenin doğal güzellikleri arasındadır.

 

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.ayvacik55.sistemynet.com adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2009 Pazartesi 15:15:51

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR