23
Mayıs
2024
Perşembe
BAFRA - SAMSUN

Bafra Hıdırellez'de coştu

Bafra Belediyesi tarafından, insanlık tarihinde 5 bin yıl öncesine dayanan, doğanın yeniden canlanışı, evlere bolluk ve bereket getirme, Hızır ile İlyas peygamberlerin yeryüzünde buluştukları gün olarak bilinen ’Hıdrellez’ bahar şenliği düzenlendi.

Bafra Belediyesi Çamlık Mesire Alanı’nda gerçekleştirilen şenliklere, 19 Mayıs Kaymakamı, Bafra İlçesi Kaymakam Vekili Yusuf Güler, Garnizon Komutanı Binbaşı Metin Özdemir, Bafra Belediye Başkanı Şükrü Neiş, Cumhuriyet Başsavcısı M. Emin Kavas, Adalet Komisyonu Başkanı Şahap Mutlu, İlçe Emniyet Müdürü Kemal Yayla, Bafra TSO Başkanı Rızvan Aksoy, Bafra Devlet Hastanesi Başhekimi Davut Çepni, mesleki oda temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Bafra Belediye Başkanı Şükrü Neiş, yaptığı konuşmada, Hıdrellez’in yeşeren gün anlamına geldiğini, Hızır’ın bitkilere can, ayağının değdiği yere bereketl getirdiğini, Hızır ile İlyas peygamberlerin Ab-i hayat suyundan içerek ölümsüzlüğe erişip binlerce yıl Anadolu efsanesinde yaşamlarını sürdürdüğünü vurguladı. Hıdrellez şenliklerinin yıllardır münferit olarak kutlandığını belirten Başkan Neiş, "Bu sene geleneksel hale gelebilecek bir şekilde şenlik düzenledik. Bu çalışma neticesinde 1. Hıdrellez Şenliği ortaya çıkmış oldu. Biz, Bafra’mızın geçmişinde olan bu şenliği canlandırdık. Şenliğimizin içerisinde yeşil soğan, sebzeli gözleme, yağlılar, yanıçlar, renk renk yumurtlar, kestaneler, börekler ile folklor ekibi ve Hacivat Karagöz gösterisi var" dedi.

19 Mayıs Kaymakamı Bafra Kaymakam Vekili Yusuf Güler, yaptığı konuşmada, Türk toplumunda ve Orta Asya Türkleri’nde Hıdrellez şenliklerinin yaygın olduğunu söyledi. Güler, "Türk dünyasında Hıdrellez mevsimlik bayramlardan biridir. Hıdrellez kutlamaları için daha çok akarsu kenarlarına, ağaçlık ve yeşillik alanlara gidilir. Halkoyunları ve Halaylar çekilir ve gençler arasında çeşitli yarışmalar tertip edilir" diye konuştu.

Şenlikte, Bafra Belediye Başkanı Şükrü Neiş ve Kaymakam Yusuf Güler yumurta tokuşturdu. Hacivat Karagöz gösterisi Hıdrellez etkinliklerine ayrı bir renk kattı. Daha sonra günün anısına Başkan Şükrü Neiş tarafından çocuklara oyuncak dağıtıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2005 Cumartesi 14:14:19
Güncelleme :9 Mayıs 2005 Pazartesi 18:28:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?