20
Mayıs
2024
Pazertesi
BAFRA - SAMSUN

Bafra meyveciliğe dönüyor

Klasik ve bodur bazında 30 bin meyve fidanı yetiştirdiğini belirten Recep Özdemir, 1 fidanın 36 ayda dikim haline geldiğini, ticari alanda 3 yılda bodur meyvenin ekonomik getirisi olduğunu ifade etti. Özdemir, "Gelecekte tütünden daha iyi iş yapacak olan meyvecilik açısından bölgemizde örnek bahçeler kurduk. Halka görüntü vermek için teşvik mahiyetinde kendimiz dizayn ederek köylümüze bir şeyler göstermeye çalışıyoruz" dedi.

Geçmişte Alparslan Mahallesi’nin meyve ağaçları ile dolu olduğunu da hatırlatan Özdemir, "Şimdi ise meyvecilik alanında zafiyetler söz konusu. İhracata yönelik bilinçli meyvecilik ve halkımızın gelir düzeyi düzelecek, sonuçta meyvecilik Bafra İlçesi’nde yaygınlaşmış olacak. Bodur elmada dönüm başına 8 ile 10 ton arasında verim almamız mümkün, bodur kirazda ise dönüme 2.5 ton rekolte rahatlıkla alınabilir. Karadeniz Bölgesi’nde 25 yıldır kiraz konusunda aşırı ihtiyaç söz konusu. Elma ve kiraz ağacının bölgemizdeki ömrü 20 yıl, bundan sonra bu ağaçların ekonomik ömrü azalıyor. 1 dönüme 80 adet bodur elma dikilmekte, bu da 1 milyar 500 milyona mal olmaktadır. Damlama ve mini spring sistemi ile sulama yapıyoruz. Salma su bu sistemde yetersiz kalıyor. Yazlık ve kışlık elma çeşitleri elimizde mevcut, önce kendimiz deneme usulü ile yöreye ayak uydurabilecek meyveleri deniyoruz, yöreye ayak uyduramayan meyveleri ise ekarte ediyoruz" dedi.

İlçe Tarım Müdürlüğü teknikerlerinden Nuraydın Saka, Bafra İlçesi’nde meyveciliğin gelişmekte olduğunu, 2 yıl önce Bafra’ya Çanakkale Alara firmasının yetkililerinin gelerek Recep Özdemir’e bayilik yetkisi verdiğini ifade etti. Saka, "Recep Özdemir, bu yörede 1 milyon meyve fidanını toprakla buluşturdu. Karadeniz yöresinde de ilk defa damla sulama ile meyvecilik yapan Özdemir, sebzecilikle meyveciliğin Bafra’da kaynaşmasını sağladı. Gelecekte Bafra meyvecilik bölgesi olacak" dedi.

iha-samsun
Yayın Tarihi : 31 Ağustos 2004 Salı 11:00:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?