18
Mayıs
2024
Cumartesi
BAFRA - SAMSUN

Bafra'da 'Tarımsal Kirliliği Azaltma' projesi

 Samsun'un Bafra İlçesi'nde, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nın 'Anadolu su havzaları rehabilitasyon projesi' çerçevesinde, Dünya Bankası ve Karadeniz Kirlilik Projesi'nin (GEF) desteği ile, 'Tarımsal kirliliğin azaltılması' konulu proje, İlyaslı Köyü Mikro Havzası'nda hayata geçirildi.
İlçe Tarım Müdürü Ahmet Dursun, Bafra İlçesi'nin İlyaslı, Kozağzı, Türkköy, Terzili, Kuşluğan, Kamberli, Eynegazi ve Paşaşeyh köylerinde uygulanacak olan projenin nihai amacının iyi bir tarımsal gübre ve bitki besin maddesi yöntemi uygulanarak, sulara özellikle de Karadeniz'e tarımsal kirlilik deşarjını azaltmak olduğunu söyledi. Dursun, İlyaslı Köyü Mikro Havzası'nda yoğun su ve toprak kalitesi izleme programının başlatıldığını, projenin başladığında İl Tarım Müdürlüğü ve İlçe Tarım Müdürlüğü'nden en az 8 teknik elemanın ayda 12-14 gün proje alanında fiilen çalıştırılacağını ifade etti.
Dursun, İlyaslı Çayı'nın kirletilmesinin önlenmesi için hayvansal atıkların depolanarak, uygun hale getirildiğinde tarımda kullanılması gerekçesiyle, zirai mücadelede ilaç kullanımını azaltarak, gübreleme tekniklerini çiftçilere öğreterek, gübre kullanımını azaltacak, tarımsal kirliliğin önüne geçilecek bir proje başlattıklarını kaydetti. Dursun, "Bu projemiz İlyaslı Köyü merkez olmak üzere 8 köyü kapsıyor. Tarım danışmanımız da bu köylerden istihdam edilecektir" dedi.
Proje alanındaki çalışmaların, köylerle İl tarım Müdürlüğü arasındaki organizasyonu sağlayacağını, proje yönetimlerinin uygulanması hususunda tarımsal kalkınma kooperatifi kurulacağını belirten İlçe Tarım Müdürü Ahmet Dursun, "Gerek projede görevli elemanlarımızın, gerekse kooperatif yönetim kurulu çalışanlarının, mikro havzada çalışmalarını yürütebilecekleri idari bir binaya ihtiyaç duyduk. Bu nedenle proje alanında ve ilçemiz Kamberli Köyü'nde Milli Eğitim Bakanlığı'na ait ve şu anda atıl vaziyette bulunan ilköğretim okulunun proje kaynakları ile onarılarak çalışmalarımızın idari binası olması için yeni bir girişimde bulunduk" diye konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 18 Şubat 2004 Çarşamba 00:56:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?