22
Mayıs
2024
Çarşamba
BAFRA - SAMSUN

Çiftçilere silajlık mısır makinesi

Samsun'un Bafra İlçesi'ne bağlı Çetinkaya Beldesi'nde, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından "Sosyal Riski Azaltma Projesi" kapsamında 22 çiftçiye, 11 adet silajlık mısır makinesi düzenlenen törenle verildi. 

Çetinkaya Tarım Kredi Kooperatifi önünde gerçekleştirilen mısır silajı makinesi dağıtım törenine; Bafra Kaymakamı Bekir Dınkırcı, Çetinkaya Belediye Başkanı Ahmet Akbaş, Bafra Sosyal Yardımlaşma ve dayanışma vakfı mütevelli heyeti, muhtarlar ve çok sayıda çiftçi katıldı. Bafra Kaymakamı Bekir Dınkırcı, törende yaptığı konuşmada, tarımın hem bitkisel hem de hayvansal kolu arasında silajlık mısırın çok önemli yeri olduğunu söyledi. Bafra'da 44 bin 500 adet büyükbaş, 32 bin adet küçükbaş hayvan ve 11 bin adet arı kovanı mevcut olduğunu belirten Kaymakam Bekir Dınkırcı, çiftçilerden hayvancılığın gelişmesi için silajlık mısır üretiminin arttırılmasını istedi. 

Kaymakam Dınkırcı, "Geçen sene silajlık mısır Bafra genelinde bin 500 hektardı. Bugün ise bu rakam 2 bin hektar oldu. Bu rakam Bafra için yeterli değildir. 67 bin 787 hektar tarım araziniz olacak, sadece 2 bin hektar mısır silajı yapacaksınız, bu Bafra için yeterli değildir. Bizdeki verilere göre sadece geçen sene 20 bin dekarda mısır silajı yapılmış, bununda 18 bin 500 dekarlık bölümü içinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na gelir desteği için müracaatta bulunulmuştur. Bu durum bizi sevindirmiştir. 1 dekar mısır silajı ekerseniz, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı 60 YTL destekte bulunuyor. Bafra'da samanının kilogramı 22 Ykr'den satılıyor. Mısır silajının maliyeti ise 4 Ykr'dir. Samanın içerisinde doğru dürüst bir protein yok, saman kuru olduğu için hayvan samanı tüketmiyor. Eğer hayvancılıktan para kazanacaksak, kaba yem ihtiyacını ucuzdan karşılamaktan başka çaremiz yok. Samanın içerisinde yüzde 1.7 oranında protein var. Mısır silajının ise içinde protein ve selüloz, fosfat ve fosfor var. Bunların hepsini birleştirdiğinizde ciddi bir besin kaynağı elde ediyoruz. Eğer çiftçi hayvancılık yapacaksa mutlaka mısır silajı yapmalıdır" dedi. 

Kaymakam Dınkırcı, silajlık mısır makinelerinin 2 çiftçiye 1 adet olmak üzere aldıklarını ve 44 bin 132 YTL'ye mal olduğunu ifade ederek, "Çiftçi başına düşen para 2 bin 06 YTL'dir. Çiftçilerimiz 2 bin 06 YTL'yi ilk yıl ödemesiz ve faizsiz olarak 4 yılda ödenecek" diye konuştu.
Daha sonra Bafra Kaymakamı Bekir Dınkırcı ve beraberindekiler tarafından silajlık mısır makineleri çiftçilere dağıtıldı.
iha
Yayın Tarihi : 9 Şubat 2007 Cuma 13:36:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?