19
Mayıs
2024
Pazar
BAFRA - SAMSUN

Cumhuriyet şöleni

Samsun'un Bafra İlçesi'nin Gazipaşa Mahallesi Muhtarlığı tarafından Balkan Türkleri Kültür Haberleşme ve Dayanışma Derneği Bafra Şubesi desteğiyle organize edilen 'Geleneksel Cumhuriyet Bayramı Kutlama Şöleni', coşkulu bir şekilde gerçekleştirildi. 

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu, Bafra İlçesi'nin Gazipaşa Mahallesi'nde her yıl geleneksel olarak kutlanıyor. Balkan Türkleri Kültür Haberleşme ve Dayanışma Derneği Bafra Şubesi binası önünde gerçekleştirilen 'Geleneksel Cumhuriyet Bayramı Kutlama Şöleni'ne; Bafra Kaymakamı Bekir Dınkırcı, Bafra Garnizon Komutanı Kıdemli Binbaşı Metin Özdemir, Bafra Belediye Başkanı Şükrü Neiş, Kutlukent Belediye Başkanı Hayati Tekin, Bafra Cumhuriyet Başsavcısı Salih Çokal, Samsun Balkan Türkleri Kültür Haberleşme ve Dayanışma Derneği Başkanı İzzet Altuntaş ile çok sayıda Bafralı katıldı. Binlerce kişinin katıldığı şölende, Bafra 30 Ağustos İlköğretim Okulu Batı Trakya ekibi, Trabzon kız halkoyunları ekibi ve Artvin halkoyunları ekiplerinin gösterisinden sonra yerel sanatçı Emel Kurt tarafından Atatürk'ün sevdiği türküleri seslendirdi. 

Şölende bir konuşma yapan Gazi Paşa Mahalle Muhtarı Kemal Bandır, Lozan Anlaşması ile birlikte Balkanlar'dan 1924 yılında mübadil olarak geldiklerini hatırlatarak, "Dedelerimizin 1923 yılında başladığı cumhuriyet kutlamalarını geleneksel olarak mahallemizde kutlamaya devam ediyoruz. Bundan sonraki yıllarda da aynı coşku ve heyecan ile Cumhuriyetimiz'in yıldönümleri kutlanacaktır" dedi. 

Balkan Türkleri Kültür Haberleşme ve Dayanışma Derneği Bafra Şubesi Memduh Aksu ise; Cumhuriyet'i Atatürk'ün Türk milletine emanet ettiğini, Balkan Türkleri denilince akla mübadelenin geldiğini belirterek, "Mübadiller olarak milletimizin değer yargılarına saygılı bir çizgi izliyoruz. Mübadelenin büyük acısını yaşayan Mümin ağalardan, Mürsel dayılardan yaklaşık 30 bin tane mübadil Samsun'a yerleşti. Rumeli Türklerinin torunları bizler, Bugün Samsun merkez, Tekkeköy, 19 Mayıs, Bafra, Alaçam, Vezirköprü, Havza ve Ladik olmak üzere Samsun'un evladı olarak yaşamınızı sürdürmekteyiz" diye konuştu. 

Kutlukent Belediye Başkanı Hayati Tekin de yaptığı konuşmada, ülke genelinde yaşayan mübadillerin bu doğal şölene yakın gelecekte iştirak edebileceğini belirterek, başta Gazipaşalılar olmak üzere, şölene emeği geçen herkese teşekkür etti. Bafra Belediye Başkanı Şükrü Neiş, 83. yıldır Türk milletinin değerlerinden hiçbir şey kaybetmediğini, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu olan Atatürk'e Türk milletinin minnet borcu olduğunu, Atatürk ilkelerine sahip çıkmanın ay-yıldızlı bayrağa sahip çıkmak anlamına geldiğini söyledi. 

Daha sonra vatandaşlar gece geç saatlere kadar yerel sanatçılar eşliğinde coşkuyla eğlendi.
iha
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2006 Pazartesi 11:53:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?