22
Mayıs
2024
Çarşamba
BAFRA - SAMSUN

Hollanda'ya lahana ihracatı

Samsun'un Bafra Ovası'nda yetiştirilen kışlık sebze ürünleri, Avrupa pazarında yerini almaya başladı. 

Bafra İlçesi'nde Teknik Tarım Firması tarafından Almanya ve Hollanda'ya kışlık sebze ihracatına başlandı. İlk ihracat TIR'ının yola çıkması nedeniyle Bafra Belediyesi Sebze ve Meyve Hali'nde tören düzenlendi. Törende yaptığı konuşmada ihracatın öneminden bahseden Bafra Kaymakamı Bekir Dınkırcı, Bafra Ovası'nda 6 bin 900 hektarlık tarım arazisinde kışlık sebze üretimi yapıldığını ve getirisinin 200 bin ton civarında olduğunu açıkladı. Dınkırcı, "Yazlık sebze ise 7 bin 500 hektarlık bir alanda yapılıyor. Yazlık ürünlerin 223 bin ton civarında getirisi var. Sebzecilik konusunda kendimizi ilk önce sorgulamamız gerekiyor. Tek başına bir kişi herhangi bir gelişmeye imza atamaz. Bafra İlçesi'nde tarım alanında olumlu gelişmeler başladı. Taşlar olumlu yönde oynadı. Bu gelişmeleri daha olumlu yere getirebilmek için ekip çalışması yapmalıyız. Ürünlerimizi ise karşılıklı sevgi ve saygıyla yapmak zorundayız. İyi tarım uygulamaları kapsamındaki ürünlerin ihracat şansı daha yüksek oluyor. Bugün beyaz lahana ile başladığımız ihracatın devamının geleceğine inanıyorum. Bafra'da iyi gelişmelerin devam etmesi için her konuda el ele çalışma yapmalıyız. Biz toprağımızın kıymetini çok daha iyi bilirsek, kışlık sebzede biz bu topraklardan elde ettiğimiz ürünlerle üstünlüğümüzü koruruz" dedi. 

Teknik Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Kapancı ise, Bafra Ovası'nda yetiştirilen ürünlerin iç pazardan ziyade dış pazarlarda da yer alması için uzun yıllar mücadele ettiklerini ifade etti. Kapancı, "Bugün Bafra Ovası'nda yurtdışına ihracat konusunda belirli bir yere geldik, ama ihracata tam olarak hazır olmadığımızı net bir şekilde gördük. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Acil bir şekilde Bafra Ovası'na yakışır bir şekilde paketleme ve ambalaj tesisine ihtiyacımız var. Kışlık ve yazlık sebze ürünlerimizi yurtdışına ihracat etmenin ise ayrı bir onurunu ve gururunu yaşıyorum. Dış ticarette Bafra sebzelerine mükemmel bir talep var. Avrupalı tüketiciye onların istediği şekilde malı işleyip gönderme konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Sıkıntılarımızı giderecek Bafra Ovası'nda çok sayıda işadamımız var. İnşallah ellerini taşın altına koyarlar ve Bafra'ya paketleme ve ambalaj tesisi kazandırırlar" diye konuştu. 

Törende söz alan diğer yetkililer de, Bafra'ya soğuk hava deposu ve paketleme tesisi kurulması gerektiğine işaret etti. Konuşmaların ardından Hollanda'ya gidecek ilk TIR yola çıktı.
iha
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2007 Salı 13:23:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?