Huzurlu olmak için insanların birbirlerini dinlemesi ve birbirini değiştirmek için mücadeleden vazgeçmesi gerektiği belirtildi.
Bafra Kızılırmak Lisesi'nce velilere yönelik organize edilen 'Ergenlik Dönemi ve Genci Anlama' konulu konferans Bafra Belediyesi Kültür Sanat Merkezi'nde gerçekleştirildi.
Konferansa konuşmacı olarak katılan Fatih Üniversitesi Psikoloji Anabilim Dalı Üyesi Efkan Yeşildağ, huzurlu olmak için insanların birbirlerini dinlemesi ve birbirini değiştirmek için mücadeleden vazgeçmesi gerektiğini söyledi.
Efkan Yeşildağ, iletişim imkanlarının artmasına rağmen kişiler arasındaki kopukluğun çoğaldığını, mutlu olmak için yaşayan insanların huzur, başarı, sağlık ve paylaşma ihtiyaçlarını karşılaması gerektiğini kaydetti.
Yeşildağ, "Ergenlik dönemi çocukluk ve erişkinlik arasında bir geçiş dönemidir. Hoşgörü, karşımızdakini istediğimiz gibi olmaya zorlamak değil, kendi istediğimiz gibi mutlu olmasına imkan verme büyüklüğüdür. Çocuğunuzla ilgili beklentilerinizi kontrol edin. İdeallerinizin onun sınırlarınızı zorlamasını önleyin. Çocuklar pek çok şeyi sorgulamadan kabul ederler. Buna karşılık gelişen düşünce becerileri
ergenin sorgulayabilmesini, kendi ilgi alanlarını oluşturmasını, kendi beğenilerini ve değer yargılarını geliştirebilmesini sağlar. Bu özelliklerin gelişimi sağlıklı bir birey olmak için gerekli koşullardır. Ancak bu süreçte gencin ailenin kontrolü ve yönlendirmesinden bir miktar uzaklaşması, kendini tanımaya çalışırken bazı duygu, düşünce ve davranışları denemesi kaçınılmaz olacaktır.
Ancak bir yandan da onlara bağlılığı sürer ve bu yeni geliştirdiği kişilik sürecinde her adımda anne-babasının onayını alma gereksinimi de duymaktadır. Anne babalar bu durumda farklı tepkiler verebilirler. Bazıları aşırı kontrolcü bir tavır sergileyip çatışma içine girerler, bazıları ise tamamen ilgilenmeme, görmezden gelme hatta reddetme tutumunu benimserler. Burada uygun olan davranış biçimi ergenin düşüncelerini dinleme, onun fikirlerinin de önemli ve değerli olduğunu kabul etme ve onun zevkleri ve ilgilerine de saygı gösterme olacaktır. Fikirlerine değer verilmesi ve kendine özgü zevkleri olmasının kabul edilmesi gencin istediği gibi davranabileceği anlamı taşımamalıdır.
Aile kuralları ergen için bir miktar esnetilebilir, örneğin eve geliş-gidiş saatlerinde, para harcamasında yaşına uygun düzenlemeler yapılması gerekecektir. Ancak bir yandan da davranışlarındaki özgürlüğün sınırlarını bilmesi gerekmektedir. Kendi özgürlüğünün sınırlarını koymak, başkalarının özgürlüğüne saygı gösterebilmek bu dönemde kazanılması gereken bir beceridir. Aile içi kurallar esnetilirken bu sınırlardan tümüyle vazgeçilmeyecektir" dedi.
Yeşildağ, şöyle devam etti: "Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguyu paylaşanlar anlaşabilir. Anne ve baba çocukları için sürekli kendilerini yenilemelidir. Çocuklarınıza da her zaman merhametinizi gösterin. Kendinize hayatın amacının ne olduğunu her zaman sorun, çocuklarınızın sağlıklı olması önemlidir. Hızlı bir fizyolojik ve psikolojik gelişim, ailenin eski alanından çıkıp, akranların etki alanına geçiş kimlik arayışı gençler arasında çok önemlidir. Yardım ihtiyacı olanın yardım istemesi, çocuğunuza rağmen ona yardım edemezsiniz. Ona yardım istediğiniz yardımlarda işbirliği içinde olmanız, onun ikna olması ve inanması gerekir."
Bafra Belediyesi Kültür Sanat Merkezi'nde yapılan konferansa Bafra İlçe Milli Eğitim Müdürü Ömer Yayla, Memur-Sen Bafra İlçe Başkanı Hasan Tanrısever, Bafra Kızılırmak Lisesi Müdürü Ömer Demirkol, Bafra Altınkaya Anadolu Lisesi Müdürü Berati Aydın, öğretmenler ve çok sayıda öğrenci velisi katıldı.