17
Mayıs
2024
Cuma
BAFRA - SAMSUN

Lahana üreticileri zor durumda

Samsun’un Bafra İlçesi’nde, sebze fiyatlarının sürekli değişmesinden dolayı üreticiler sıkıntı yaşıyor.

Bafra Ovası’nda 95 bin dönüm yazlık sebze, 65 bin dönüm kışlık sebze yetiştirilirken sebze fiyatlarındaki değişim üreticiyi sıkıntıya soktu. Beyaz lahana, kırmızı lahana, marul, ıspanak, pırasa, karnabahar gibi sebzelerde sezonun yeni başladığını belirten 20 yıllık çiftçi Yılmaz Sancar (36), bu sene 7 dönüm lahana ektiğini, 1 milyar masrafının olduğunu, ancak satış sorununun devam etmesi halinde 300 milyon lira kazanabileceğini söyledi.

Sancar, sebze ve meyve haline getirdikleri ürünlerin fiyatlarının düşmesi nedeniyle her zaman farklı fiyattan sebze sattıklarını belirterek, "Sebze fiyatlarında yaşanan iniş çıkış, arz-talep meselesini beraberinde getiriyor. Tek umudumuz ürettiğimiz sebzelerin karşılığını alabilmek. Ancak, ilçede pazar sorunumuz devam ediyor. Ürünümüzü toptancıya sattıktan sonra köyümüze dönebilmek için bu parayla ancak traktörümüze mazot alabiliyoruz. Üretici artık bitti" dedi.

Bafra Belediyesi Sebze ve Meyve Hali’nde 20 yıldır hal komisyonculuğu ve ayrıca çiftçilik yapan Salih Akbulut (38) ise, ilçeye bağlı Koşu Köyü’nde 70 dönüm lahana ektiğini, lahanaları sezon başı olmasına rağmen satamadığını söyledi. Akbulut, "Türkiye’yi besleyebilecek ovalardan biri olan Bafra’da, tarıma dayalı organize sanayi bölgesi kurulması şart oldu. Ürünlerimizi işleyebilirsek sebzeler ve meyveler elimizde kalmayacak" diye konuştu.

Bafra Belediyesi Sebze ve Meyve Hali’nde, sebzelerin kilogram fiyatları ise şöyle:
"Sivri biber 350 bin, pırasa 200 bin, ıspanak 350 bin, beyaz lahana 50 bin, kırmızı lahana 100 bin, karnabahar 300 bin, maydanoz 100 bin, turp 4 milyon lira."

SAMSUN (İHA) -
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2004 Pazar 12:43:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?