18
Mayıs
2024
Cumartesi
BAFRA - SAMSUN

Samsun: Kuç Cenneti'ne yeni eleman katıldı

Çevre ve Orman İl Müdürlüğü’ne bağlı Milli Parklar ve Av Yapan Hayatı Koruma ekiplerinin yaptığı gözlemler ve halka takma çalışmaları sırasında deltada bugüne kadar görülmeyen Telli Turna türünün tespit edildiği bildirildi.

Adına şarkılar yazılan Telli Turna’ya Kızılırmak Deltası’nda ilk defa rastlandığını belirten Çevre ve Orman Müdürü Kadir Kılıç, bulunan bu Telli Turna türü ile Kızılırmak Deltası’ndaki kuş türünün 321’e çıktığını kaydetti. Kılıç, Kızılırmak Deltası ve Balık Gölleri’nin, kuşların göç yapmaları için çok uygun bir ortam olduğunu da ifade ederek, bölgenin önemini ortaya koymak ve kuşların korunmasını sağlamak için çalışmaların sürdürüleceğini belirtti.


Bafra İlçesi’nde, Kızılırmak’ın Karadeniz’e döküldüğü alanın da içinde yer aldığı 56 bin hektar genişliğindeki Kızılırmak Deltası, Türkiye’nin en önemli sulak alanlarının başında geliyor. Kızılırmak Deltası, Avrupa kuş alanları envanterindeki en önemli 4 kriterden 3’üne (en az 20 bin su kuşunu barındırma, nesli tüm dünyada tükenen türleri barındırma ve sayıları Avrupa’da hızla azalan türlerden önemli sayıda barındırma) sahip bulunuyor.

 Delta ayrıca, irili ufaklı çok sayıdaki gölü, sazlık alanları, ender su basar çayırları, 12 bin hektarı bulan sulak alanları ve barındırdığı canlı türleri ile ülkemizin önemli doğal sistemlerinden birini oluşturuyor.

Bugüne kadar yaklaşık 140 kuş türünün ürediği tespit edilen ve kış döneminde 100 bin dolayında su kuşunun kışladığı delta, bu yönüyle de uluslararası öneme sahip bulunuyor.

iha-samsun
Yayın Tarihi : 6 Ağustos 2004 Cuma 12:58:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?