19
Mayıs
2024
Pazar
BAFRA - SAMSUN

Samsun Bafra'da deneme tütün üretimi

Deneme üretimi, Çetinkaya Beldesi, Kuşçular, Karaburç, Altunay ve Alaçam İlçesi’nin Etyemez Köyleri’nde 6 çiftçi tarafından yapılıyor. 2003 yılı tütün alımlarından önce Trabzon’da yapılan teknik toplantıda TEKEL’in sigaralarda kullandığı Trabzon menşeli tütünlerin yetersizliğinden dolayı bu tütünlerin farklı yerlerde yetiştirilemeyeceği tartışılması sonucu TEKEL Bafra Yaprak Tütün İşletme Müdürlüğü bu denemeyi Bafra’da yapmaya karar vererek, uygulamayı başlattı.

Bafra ve Alaçam bölgesinde 6 ekici belirleyerek hazırlıklar yapan TEKEL Bafra Yaprak Tütün İşletme Müdürlüğü, Çetinkaya tütün deposunun yanında bulunan TEKEL arazisinde örnek fideler yetiştirerek ekicilere bu fidelerin dağıtımını yaptı. 9 Haziran 2004 tarihi itibariyle dikimi yapılan Trabzon menşeli tütünlerin 23 Haziran’da dikimi bütün tarlalarda bitirildi. 2 Ağustos tarihinde de kırım işletimi başlatılan tütünlerde halen kırım devam ediyor.


Tekel İşletme Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, TEKEL’in yıllık sigara harmanlarındaki Trabzon menşei tütünün kullanım oranı 2-2 bin 500 ton arasında olduğu, bunun ancak 1 tonunun üretildiği, aradaki farkın ya bölgemizden yetiştirilerek temin edileceği ya da yabancı menşei tütün kullanılacağı, bölgemizde üretim yapıldığında daha önce tütüne yasaklanan taban arazilerin kullanımının serbest bırakılacağı, yıllık olarak 8 trilyonluk bir girdi sağlanacağı bildirildi.


Bafra İlçesi’nin 99 köyünde, Alaçam İlçesi’nin 62 köyünde sözleşmeli tütün tarımı yapıldığını belirten Tekel Bafra Tütün İşletme Müdürlüğü yetkilileri, dönümde 200 kilogramlık bir verim beklediklerinin, fiyatının da 6 milyon 200 bin olduğunu ifade ederken, Bafra ve yöresinde 110 bin dönüm arazide 10 bin ton tütün üretimi beklediklerini kaydettiler.

Kenthaber-Bafra
Yayın Tarihi : 17 Ağustos 2004 Salı 16:38:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?