23
Mayıs
2024
Perşembe
BAFRA - SAMSUN

Savcıdan polise 'TCK' dersi

Bafra Cumhuriyet Savcılığı tarafından Bafra, Alaçam, 19 Mayıs ve Yakakent İlçeleri’nde adli işlerle uğraşan polis memurlarına, ’Yeni Türk Ceza Hukuku’nun Son Durumu’ adlı hizmet içi eğitim semineri verildi.

Bafra Emniyet Müdürlüğü konferans salonunda gerçekleştirilen ve Bafra Cumhuriyet Savcısı Özgür Katip Kaya’nın konuşmacı olduğu seminere, İlçe Emniyet Müdürü Kemal Yayla, polis merkezi amirleri ve hizmet üreten personel katıldı.

Seminerde konuşan Cumhuriyet Savcısı Özgür Katip Kaya; şüpheli veya sanık, 18 yaşını doldurmamışsa, sağır veya dilsiz kendini savunamayacak derecede malul ise bir avukat talebi olmasa bile, şahsa avukat tayin etmek zorunluluğu olduğunu söyledi.

Karakolda ifade alındığında mutlaka avukatın şart olduğunu belirten Cumhuriyet Cavcısı Özgür Katip Kaya, "Cinsel davranışlarla bir kimsenin vücut dokunulmazlığını ihlal eden kişi, mağdurun şikayeti üzerine iki yıldan yedi yıla kadar ceza görür. Bu durumda polis memurları soruşturma yaptığı zaman Türk Ceza Kanunu’nu yanında bulunduracaktır. Şüpheli veya sanık için vekaletname aranmaksızın, avukat ile başkalarının duyamayacağı bir ortamda görüşülebilir. Kişilerin avukat ile yazışmaları ise denetime tabi tutulamaz. Polis memuru her şeyi belgelendirmesi gerekiyor. Avukat ile görüşen yakalanan kişiye kağıt ve kalem verilebilir. Avukat soruşturma evresinde dosya içeriğini inceleyebilir ve istediği belgeleri alabilir. Soruşturmanın akıbetini zora sokacak bir davranışta bulunmayalım. Şüpheli şahısların haklarını dahi korumalıyız. Güvenlik hakkı Polisten sorulur. Soruşturma gizlilik esastır, ilk hukuk uygulaması da karakolda başlar" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2005 Çarşamba 12:09:48
Güncelleme :16 Mayıs 2005 Pazartesi 14:55:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?