29
Mayıs
2024
Çarşamba
BAFRA - SAMSUN

Tarım sektörünün gelişme potansiyeli

Bafra ve Sanayici ve İşadamları Derneği(BASİAD), Karadeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (KASİF) ve Dünya Gazetesi işbirliğinde "Bafra Tarım Sektörünün Gelişme Potansiyeli" konulu konferans düzenlendi.

Bafra Ziraat Odası Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen konferansa Bafra Kaymakamı Bekir Dınkırcı, Samsun Vergi Dairesi Başkanı Şuayip Sevgi, Bafra TSO Başkanı Rızvan Aksoy, KASİF Başkanı Osman Reis, BASİAD Başkanı Ahmet Aydın, bazı daire müdürleri, iş adamları, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'yla başlayan "Bafra Tarım Sektörünün Gelişme Potansiyeli" konulu konferansta açılış konuşması yapan BASİAD Başkanı Ahmet Aydın, Bafra'da tarım sektöründe mevcut ürünü yetiştirip, bol kazanç ve ona göre de en güzel vergi vermeyi hedeflediklerini söyledi. KASİF Başkanı Osman Reis ise, "2007 yılında il ve ilçe demeden, Karadeniz Bölgesi'nde bulunan il ve ilçelerde 40 ayrı program yaptık. Hedefimiz; Ahilik kültüründe olduğu gibi birbirimizin elinden tutarak, iş adamlarımıza katkı sağlamaktır. Samsun ilinde Bafra ve Çarşamba ovaları en büyük tarım ovasıdır. Sanayi İşletmesi gibi dünyada olan gelişmeleri Bafra Ovası'nda hayata geçmenin yollarını arayacağız" dedi.

Bafra Kaymakamı Bekir Dınkırcı ise geleneksel üretimin yavaş yavaş değiştiğini; ancak toprak yapısının ve haritasının henüz tamamlanmadığını vurguladı.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Bafra Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Kemal Ayan, Bafra'nın uluslararası anlaşmalarla korunan sulak arazi bölgesi içinde yer aldığını ve çiftçilerin istedikleri gibi ekemeyeceklerini ifade etti.

Manda ve mandacılıktan bahseden Ayan, sulak arazinin Bafralı için nimet olduğunu dile getirdi. Bafra Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necdet Çamaş da konuşmasında, tütün ekmeyi bırakanın tütüne tekrar geri dönemediğini kaydetti. Çamaş, Bafra'da 103 köyde tütün ekildiğini, 56'sında birinci ürün olduğunu ve 26 köyde hiçbir alternatif ürünün bulunmadığını bildirdi.

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Akça, Dünya Gazetesi ile düzenledikleri bu 'ortak akıl' toplantılarının verimli geçtiğini, Türkiye'nin son 5 yıldır tarım alanında net ithalatçı olduğunu söyledi. Akça, "Ulusal politikalar tarımda sanayiden daha zor üretilir; çünkü tarımda daha fazla risk faktörü var. Uygun tarım yapılırsa AB ve Rusya'da oluşan 600 milyon tüketici var" diye konuştu.

Son olarak söz alan Dr. Hasan Ünal, Türkiye'nin 1970'lere kadar kendine yeten 7 ülkeden biri olduğunu; ancak son yıllarda ithalat yaptığını ve bu rakamın 4 milyar doları bulduğunu kaydetti. İyi tarım yapılabilmesi için aşılamanın şart olduğunu dile getiren Ünal, "Dünyada tarım çok iyi noktalara gelecek" ifadesini kullandı.

iha
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2008 Cumartesi 14:51:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?