18
Mayıs
2024
Cumartesi
BAFRA - SAMSUN

TEMA'dan toprak ve yaşam konulu birifing

TEMA Samsun Temsilciliği tarafından, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Bafra Meslek Yüksekokulu’nda, kültür ve sanat etkinlikleri çerçevesinde "Toprak ve Yaşam" konulu seminer ve fotoğraf sergisi düzenlendi.

Bafra Meslek Yüksekokulu konferans salonunda düzenlenen "Toprak ve Yaşam" konulu seminer ve fotoğraf sergisine, Bafra Garnizon Komutanı Binbaşı Metin Özdemir, Cumhuriyet Başsavcısı M. Emin Kavas, İlçe Emniyet Müdürü Kemal Yayla, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ömer Yayla, Bafra Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Tohit Güneş, OMÜ öğretim üyesi ve görevlileri, sivil toplum örgütleri temsilcileri, okul müdürleri ve öğrenciler katıldı.
TEMA Samsun İl Temsilcisi Ömer Faruk Sönmez, seminerde yaptığı konuşmada, her yıl Türkiye’de ülke toprağının 1.4 milyar tonunun değiştiğini, bunun da toprağın aşınması ve taşınması ile meydana geldiğini, ülkenin yüzde 14 hafif, yüzde 20 orta, yüzde 63 şiddetli ve çok şiddetli erozyon tehdidi ile karşı karşıya kaldığını söyledi.

Tarımsal kirliliğin kaynaklarının gübreleme, ilaçlama, hatalı sulama ve ağır tarım alet ve makinelerini kullanma olduğunu belirten Ömer Faruk Sönmez, "Ülkemizde orman yangınlarının yüzde 98’i insan hatalarından kaynaklanıyor. Kaybedilen toprakların barajları doldurması ve ömürlerini kısaltması milli ekonomimize büyük zarar vermektedir. Toprakta verimsizlik, toprakların amaç dışı kullanımı ve köyden kente göç en önemli sebeplerdendir. Dünya kara alanlarının yüzde 30’unu kaplayan ormanlar 3.8 milyar hektardır. Tropikal ve yarı tropikal ormanlar bu alanın yüzde 56’sını teşkil etmektedir. Dünya alanlarının yüzde 95’i doğal orman, yüzde 5’i ise ağaçlandırma ile tesis edilen suni ormanlardır. Ülkemizin ormanlık alanı ise 20.7 milyar hektar olup genel alanını yüzde 26.8’ini oluşturmaktadır" dedi.
Seminerde, ayrıca Aral gölünün ekolojik dengesiyle oynanarak aldığı son durum slayt gösterisiyle davetlilere izletildi. Daha sonra fotoğraf sergisi davetliler tarafından gezildi.

samsun
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2004 Cumartesi 14:36:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?