18
Mayıs
2024
Cumartesi
BAFRA - SAMSUN

Türkiye pazarına açılacak

Samsun’un Bafra İlçesi’nde, girişimci Hamit Genç tarafından kendisine ait özel bir taş fırında, tamamen ekşi mayalama-yoğurma sistemiyle katkı maddesiz sağlığa uygun şartlarda hazırlanan buğday unu, içme suyu, doğal maya, tuz, limon, köy yumurtası sarısı ve yoğurt ile gıda tüzüğüne uygun olarak pişirilen doğal kepekli organik ekmeği büyük ilgi gösteriliyor.

2 ay gibi kısa bir sürede günde bin adet olarak üretilen ve 3 ay sonra 150 bin adet üretilmesi hedeflenerek poşetlerle satılacak olan organik ekmeği, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı oluruna gönderen Hamit Genç, Bakanlığın da olurunu alarak tüm Türkiye pazarına açılmayı amaçlıyor.

Poşetsiz olan ekmeğin mikrobik hastalıklar taşıyabileceğini belirten Hamit Genç, "Ekmekte ve unlu mamullerde kullanılan kabartıcı ve düzenleyici, ekmeğin doğal yapısına müdahale eden kimyasal bitki ve bakteriyel kökenli maddeler 1994 yılında ülkemize girdi. Türk buğdayı vasıf olarak belli kısıtlı bölgeler hariç kuralsız ve bilim dışı yetiştirme dolayısıyla tek başına ekmeklik un olma kapasitesine sahip değildir, ancak hayvan yemi olarak kullanılacak seviyededir. Türk buğdayı Avusturya, Kazakistan, Rusya’dan ithal edilen buğdaylarla çeşitli oranlarda harman edilerek ekmeklik un vasfı kazandırılmıştır. Fungal Alfa Amilas, Hemiselülaz, Askorbik asit, Glikozoksidas ve daha birçok maddeler unda çeşitli oranlarda kullanılarak ekmeğin gazının tutulmasını sağlayarak hacimde artış sağlanmak isteniyor. Ekmeğin doğal lezzetini bozan bu maddeler ekmeği daha büyük gösteriyor. Ben ise; unumuzda yapay kabartıcılar, beyazlatıcılar, hormonlar ve ekmeği anında mayalayan kimyasallar kullanmadan tamamen doğal köy tipi ekmek ürettim. Şu anda 400 gram ekmeği 40 YKr’den satıyorum. Katkısız doğal köy ekmeğine aşırı derecede talep var" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Nisan 2005 Pazar 17:05:16
Güncelleme :4 Nisan 2005 Pazartesi 18:13:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?